Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Maskavu saniknojis Lietuvas likums

Krievijas komunisti un prese protestē pret padomju simbolikas aizliegšanu Lietuvā.

Krievijā īpaši noraidošu reakciju izsaucis Lietuvas parlamenta pieņemtais likums, kas padomju simboliku pielīdzina nacistiskajai un aizliedz izmantot gan svastiku, gan arī sirpi un āmuru. Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāvis Andrejs Ņesterenko jau likuma pieņemšanas dienā paziņoja, ka "šis lēmums ir kārtējais mēģinājums izkropļot vēsturi". Krievijas parlamenta augšpalātas — Federāciju padomes spīkers Sergejs Mironovs Lietuvas pieņemto likumu nodēvējis par "marasmu". "Rodas iespaids, ka atsevišķi spēki gatavo augsni, lai mūsu valstij uzgrūstu tādu pašu atbildību par kara sākšanu kā Vācijai," viņš teica.

Krievijas Komunistiskās partijas biedri ceturtdien noorganizēja piketu pie Lietuvas vēstniecības ēkas Maskavā. Piketā gan piedalījās tikai ap 20 cilvēku. Akcijas organizators Komunistiskās partijas pārstāvis Maskavas pilsētas domē Vladimirs Lakejevs žurnālistiem paziņoja, ka padomju simbolikas izmantošanas aizliegums ir pirmais solis uz Otrā pasaules kara rezultātu pārskatīšanu. Viņš gan nepaskaidroja, kāda simbolikai saistība ar karu. Savukārt Domes vicespīkers Ivans Meļņikovs apgalvoja, ka "padomju ēras vēsturi un tās sasniegumus nav iespējams iznīdēt no saprātīgi domājošu cilvēku atmiņām". Pēc komunistu domām, jaunais likums "Lietuvu nostāda ļoti interesantā stāvoklī". I.Meļņikovs atgādināja, ka pašreizējās Krievijas himnas melodija gandrīz pilnībā sakrīt ar padomju himnas melodiju.

Tiesa, kā jau šādos gadījumos ierasts, Krievijas plašsaziņas līdzekļi nedaudz izkropļojuši ziņas no Viļņas. Lasot krievu presi, var nodomāt, ka runa patiešām ir par pilnīgu padomju simbolikas aizliegšanu, kas ietvertu arī Kommersant minēto Krievijas himnu. "Ja Krievijas valdība lietuviešu aizliegumu uzskatīs par aizvainojošu, Lietuvu var sagaidīt Igaunijas liktenis, kuru piesprieda sankcijas par Bronzas kareivja pārvietošanu," raksta avīze.

To min arī bijušais Valsts domes deputāts, Mūsdienīgas attīstības institūta direktors Igors Jurgenss. "Šāda rīcība nenoliedzami pasliktina Krievijas attiecības ar kaimiņvalstīm," viņš uzskata, pieļaujot, ka Krievija varētu atbildēt ar diplomātisku prettriecienu. Taču valdības vadītāji par to pagaidām nav izteikušies.

Pašā Krievijā ar padomju simboliku var saskarties gandrīz uz katra soļa. Valsts domes fasādi, Maskavas Universitātes galveno korpusu un daudzas citas ēkas joprojām grezno padomju ģērbonis. Sirpis un āmurs vēl aizvien ir Aeroflot logotips, bet par Krievijas Bruņoto spēku emblēmu kalpo sarkanā zvaigzne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits