Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Mediji: ES un SVF vēlas lielākus Grieķijas izdevumu samazinājumus

Eiropas Savienība (ES) un Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) vēlas lielākus samazinājumus Grieķijas valsts izdevumos un pensijās, nodokļu paaugstinājumus un darba tirgus reformas apmaiņā pret turpmāku finanšu palīdzību, piektdien vēsta grieķu mediji.

Vairāki Grieķijas mediji ziņo par šiem nosacījumiem, kas tiek prasīti, lai valsts varētu saņemt finanšu līdzekļus no 130 miljardu eiro aizdevuma, ko eirozonas dalībvalstis Atēnām apsolīja pērnā gada oktobrī. Tie iekļauti desmit lappušu garā dokumentā, ko Grieķijas premjerministrs Luks Papadems ceturtdien sanāksmes laikā nodevis ministriem.

Grieķijai šogad nepieciešams samazināt izdevumus par papildu 2,2 miljardiem eiro, lai kompensētu nespēju sasniegt iepriekš noteiktos mērķus 2011.gadam, un mediji norāda, ka šie samazinājumi, visticamāk, skars aizsardzības budžetu.

Tāpat ES un SVF vēlas samazinājums valsts un privātajās pensijās, reformas darba tirgū, lai nodrošinātu privātajiem darba devējiem lielāku elastību attiecībā uz atalgojumu un darba vietām, kā arī papildu darba vietu likvidēšanu valsts sektorā.

Starptautiskie aizdevēji arī vēlas, lai Grieķija, kas iegūs banku akcijas, īstenojot to rekapitalizāciju ar finanšu palīdzības atbalstu, ja tiks panākta vienošanās ar privātajiem kreditoriem par valsts parādsaistību norakstīšanu, saņemtu priekšrocību akcijas bez balsstiesībām. Grieķijas valdība iepriekš bija paredzējusi saņemt parastās akcijas ar balsstiesībām.

Saskaņā ar ziņu aģentūru Ana - Papadems norādījis, ka pārrunas par otru aizdevuma programmu varētu tikt pabeigtas līdz februārim - tajā pat dienā, kad ES un SVF vēlas darījuma noslēgšanu par parādsaistību norakstīšanu.

Tikmēr ES ekonomikas un monetāro lietu komisārs Oli Rēns piektdien paziņoja, ka Grieķija vienošanos ar privātajiem kreditoriem varētu panākt šajā nedēļas nogalē vai, vēlākais, dažu nākamo dienu laikā.

Kā ziņots, Grieķija un Starptautiskais Finanšu institūts (IIF) patlaban cenšas vienoties par 100 miljardu eiro norakstīšanu no valsts 350 miljardu eiro lielajām parādsaistībām.

Grieķijas pārrunas ar kreditoriem nonākušas strupceļā saistībā ar nesaskaņām par procentu likmēm jaunām valdības obligācijām, kas tiks izsniegtas kredītu īpašniekiem apmaiņā pret norakstīšanai paredzētajām parādsaistībām, kuru atmaksas termiņš tuvojas beigām.

Ja abas puses spēs panākt vienošanos, tad Grieķija tiks pietuvināta arī iespējai saņemt otro starptautiskās finanšu palīdzības programmu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits