Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Merkele un Medvedevs otrdien atklāj cauruļvadu Nord Stream

Vācijas kanclere Angela Merkele un Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs otrdien oficiāli atklāj cauruļvadu Nord Stream, kas nogādās Krievijas gāzi uz Rietumeiropu.

Ceremonijā Vācijas ziemeļaustrumu pilsētā Lubminā tiks svinīgi atzīmēta pirmās Krievijas gāzes saņemšana pa 1224 kilometru garo cauruļvadu.

Cauruļvada atklāšanā piedalās arī Eiropas Savienības enerģētikas komisārs Ginters Etingers, kā arī Nīderlandes un Francijas premjerministri.

Kad cauruļvads tiks nodots ekspluatācijā 2012.gadā, tas uz Eiropas Savienību transportēs 55 miljardus kubikmetru gāzes gadā vismaz 50 gadus, norāda konsorcijs Nord Stream.

Krievija pirmo gāzes apjomu pārsūknēšanu pa Nord Stream uzsāka septembrī, un Maskava plāno šo cauruļvadu izmantot, lai mazinātu tās atkarību no Ukrainas un citām tranzītvalstīm, kur piedzīvotas nesaskaņas saistībā ar gāzes cenām, kas radījušas arī piegāžu traucējumu Eiropai.

7,4 miljardus eiro izmaksājušais cauruļvads savieno Viborgu Krievijā un Greifsvaldi Vācijas ziemeļos, šķērsojot Baltijas jūru caur Krievijas, Somijas, Zviedrijas, Dānijas un Vācijas ūdeņiem.

Nord Stream projektu vada Krievijas valsts enerģētikas gigants Gazprom un Vācijas kompānijas E. On Ruhrgas un BASF-Wintershall.

Gāzes vada celtniecību neatbalstīja Polija un Baltijas valstis, kas pauda uzskatu, ka tā vienīgais mērķis ir apiet to teritoriju.

Atbilstoši respektablā laikraksta The Wall Street Journal ziņām projekts Varšavā dēvēts par Molotova-Ribentropa cauruļvadu.

Baltijas valstīs arī valda bažas par cauruļvada būvniecības iespaidu uz vidi, jo Baltijas jūrā pēc Otrā pasaules kara tika nogremdēta gan parastā, gan ķīmiskā munīcija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits