Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Nīderlande piedāvā parādos nonākušajās eirozonas valstīs ieviest tiešo ES pārvaldi

Nīderlande ierosinājusi dziļos parādos nonākušās eirozonas valstis nodot "aizbildniecībā" Eiropas Komisijai (EK), kas pārņemtu savā tiešā kontrolē lēmumus par budžeta veidošanu, kas līdz šim bijusi nacionālo valdību ekskluzīva prerogatīva.

Savukārt, ja konkrētā valsts nevēlas atteikties no savas suverenitātes, tad tai eirozona būtu jāatstāj, uzskata Hāga.

"Dalībvalstis, kas nevēlas nodot sevi aizbildniecībā, var izvēlēties izmantot iespēju atstāt eirozonu," teikts premjerministra Marka Rutes vēstulē Nīderlandes parlamentam, kuru parakstījuši arī finanšu, ekonomikas un ārlietu ministri. "Lai paliktu monetārās ūnijas sastāvā, valstīm pilnībā jāievēro līgumi."

Dokumentā, kas nonācis interneta laikraksta "EUobserver" rīcībā, ierosināts iecelt īpašu Eiropas Savienības (ES) komisāru, kura pilnvarās būtu uzraudzīt eirozonas valstu budžetus.

Ja kādas valsts tēriņi pastāvīgi pārsniegtu ES stabilitātes paktā noteiktās robežas, minētajam komisāram būtu tiesības tieši iejaukties attiecīgās valdības darbā, kā to dara bankrotējuša uzņēmuma administrators, skaidro amatpersonas, kuras informētas par Nīderlandes valdības ieceri.

Parādos nonākušās valsts kontroles pakāpe būtu stingri reglamentēta atbilstoši "intervencijas kāpnēm".

Pirmā pakāpe paredzētu neatkarīga auditora iesaistīšanu no ārpuses, kuram būtu jāiesaka izdevumu apcirpšanas apmēri budžeta deficīta samazināšanai.

Ja ar to nebūtu pietiekami, komisārs izdotu saistošus rīkojumus par izdevumu samazināšanu un/vai nodokļu paaugstināšanu.

Pēdējā pakāpe paredzētu valsts nodošanu tiešā EK "aizbildniecībā", un tās budžeta projektu sastādītu komisāra nozīmētais auditors. Tiesa, budžeta projektu vienalga būtu jāapstiprina nacionālajam parlamentam.

Parādos nonākušās valstis, kas Nīderlandes sagatavotajā dokumentā apzīmētas ar terminu "vispārzināmie pārkāpēji", zaudētu arī balsstiesības ES, un to tiesības saņemt līdzekļus no bloka strukturālajiem fondiem būtu atkarīgas no pakļaušanās EK rīkojumiem.

Hāga pati atzīst sava priekšlikuma radikālismu, taču uzsver, ka šādi pasākumi nepieciešami, lai eirozona spētu izdzīvot.

"Lai eirozonai un iekšējam tirgum to pašreizējā formā būtu stabilas valūtas nākotne, no kā atkarīga mūsu labklājība, nepieciešama radikāla atteikšanās no šī brīža ieraduma pret līgumiem izturēties nevērīgi," norāda Rute.

Kāda nīderlandiešu amatpersona, atbildot uz jautājumu, vai pēc šādu reformu īstenošanas vēlētāji joprojām jutīsies kā demokrātiskas valsts pilsoņi, norādīja: "Šādā gadījumā viņiem pašiem jāuzņemas atbildība. Ja jūs vēlaties būt kluba loceklis, jums jāievēro noteikumi."

Dokumentā norādīts, ka priekšlikumi īpaši attiecas uz eirozonas valstīm, taču "ne tikai" uz tām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ignorējot kritiku, Gutērrešs apmeklē Putinu

Neskatoties uz asu Ukrainas un tās sabiedroto kritiku, ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs vakar ieradās Kazaņā Krievijā, lai piedalītos Kremļa saimnieka Vladimira Putina organizētajā...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits