Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Norvēģijā parādījušies jenotsuņi

Norvēģijas dabas resursu pārbaudītāji un pārvaldītāji šogad nolēmuši iepazīstināt valsts iedzīvotājus ar viņiem līdz šim vēl nepazīstamu dzīvnieku — jenotsuni. Liela daļa norvēģu diezin vai ir iemācījušies vai atcerējušies zvēra vārdu pēc vairākiem aprakstiem centrālajā presē, toties veterinārā un citu oficiālo dienestu vēstījums ir nepārprotams — jenotsuns nav dabiska Norvēģijas faunas daļa, tādēļ to ir atļauts medīt visa gada, arī riesta laikā. Vilku, lāču un lūšu izplatība, piemēram, Norvēģijā ir tik niecīga, ka to medīšanai nepieciešamas īpašas atļaujas, un it īpaši vilku izdzīvošana šeit ir nopietni apdraudēta.

Kā zināms, Austrumeiropā un Baltijas valstīs jenotsuņi iedzīvojās laika posmā no 1935. līdz 50.to gadu beigām, Somijā pat jau no 30.gadiem. Zviedrijā šos kažokzvērus, kaut arī reti, tomēr varēja sastapt pēdējās desmitgades laikā, savukārt Norvēģijā tie parādījušies tikai nupat. Dānijā jenotsuņi vēl nav pamanīti.

Tā kā jenotsuņi ir visēdāji un daudzkārt labāki peldētāji nekā parastā rudaste lapsa, Tālo Austumu izcelsmes plēsonīši tiek uzkatīti par nopietniem draudiem Norvēģijas ūdensputnu apmetnēm. Jenotsuņi labāk nekā tradicionālās sugas pārcieš parazītu uzbrukumus, kā arī "veiksmīgāk" izplata trakumsērgu.

Norvēģijā jenotsuņi ienāk no ziemeļiem — Somijas, un kā iemesls šo zvēru veiksmīgai izplatībai svešā vidē presē tiek minēta globālā sasilšana, ziemas sezonas saīsināšanās. Ziemeļvalstu biologi izstrādā prognozes iespējamajai jenotsuņu tālākai izplatībai, ja ziemas kļūs 10 vai 35 dienas īsākas.

Jāpiebilst, ka arī kā kažokādas jenoti Norvēģijā nebija nedz zināmi, nedz pieprasīti. Tradicionālie smalko dāmu ziemas virsģērbi šeit parasti ir šūdināti vai nu no nercu, vai lapsu kažokiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits