Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Norvēģijas policija atklājusi plaša mēroga rūpniecisko spiegošanu

Norvēģijas likumsargi atklājuši vērienīgāko rūpniecisko datu zādzību valsts vēsturē, vēsta tīmekļa medijs The Local.

Patlaban tiek izmeklētas desmit nopietnas rūpnieciskās spiegošanas lietas, drošības jautājumu konferencē Oslo apliecināja Policijas drošības dienesta (PST) un Nacionālās drošības pārvaldes amatpersonas.

Spiegošanā cietušo uzņēmumu vidū ir kā aizsardzības jomas, tā naftas un dabasgāzes rūpniecības sektoru uzņēmumi, turklāt dažiem nozagtas visas to datu bāzes.

"Tā ir operācija, kas turpinājusies ilgu laiku un turpinās joprojām," sacīja PST operāciju vadītājs Tūre Risbergets.

Metodes, ko spiegi izmanto, lai pārvarētu ugunsmūrus, ir "ārkārtīgi attīstītas", norādīja izmeklētāji. Tostarp "The Local" ieguvis informāciju, ka dažkārt rūpnieciskie dati nolaupīti no ceļojošu izņēmumu pārstāvju klēpjdatoriem, tajos ievietojot atmiņas kartes ar kaitīgu programmatūru.

"Kad mēs dodamies uz ārzemēm, viss cietais disks ir jāattīra no spiegprogrammatūras," sacīja IT speciālists, kurš pats strādā vienā no jomām, kas cietusi spiegu darbības dēļ.

Vīrusa kodi panāk, ka datubāzes dati aizplūst, nomaskēti kā parasta tīkla datplūsma. Visos uzbrukumos palikuši līdzīgi pavedieni, līdz ar to izmeklētāji pieļauj, ka kaitīgā programmatūra izstrādāta pie viena kaitīgās programmatūras radītāja darba galda.

Uzbrukumi notiek kontraktu sarunu brīdī, kad e-pastu apmaiņa sasniedz kulmināciju. Tad tiek identificēti svarīgākie spēlētāji un viņu datoru savienojumi ar uzņēmumu datu bāzēm uzlauzti. Dažos gadījumos tas ildzis pat vairākus mēnešus.

"Mums nākas pieņemt, ka viņi ir paņēmuši daudz informācijas," atzina Norvēģijas Datoru ātrās reaģēšanas komandas līdzstrādnieks Eilivs Ofigsbē.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits