Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +19 °C
Apmācies
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Norvēģijas prokuratūra varētu izlemt, ka Bērings-Breivīks nav krimināli atbildīgs par savu rīcību

Norvēģijas galvenais prokurors Tūrs Aksels Bušs piektdien paziņojis, ka ir nosacīti gatavas pieņemt, ka traģiskā Norvēģijas slaktiņa sarīkotājs Anderss Bērings-Breivīks nav krimināli atbildīgs par savu rīcību. Šāds lēmums galu galā varētu novest pie apsūdzētā nosūtīšanas uz piespiedu ārstēšanos psihiatriskajā slimnīcā, nevis ieslodzīšanas cietumā.

Pašreiz lieta pieņēmusi tādu veidolu, kas nedod pamatu pieprasīt ieslodzījumu cietumā, rakstiskā instrukcijā prokuroriem, kuri strādā pie Bēringa-Breivīka lietas, norādīja Bušs. "Bet apsūdzības rakstā jābūt skaidri norādītam, ka prokuratūra tiesas laikā patur tiesības pieprasīt cietumsodu vai aizturēšanu uz 21 gadu," viņš piebilda.

21 gads ir maksimālais cietumsods, ko Norvēģijā var piespriest personai, kas atzīta par krimināli atbildīgu.

Bušs norādīja, ka pašreiz izskatās, ka Bērings-Breivīks tiks tiesāt kā psihiski slims cilvēks, bet uzsvēra, ka situācija var mainīties, ja parādās jauna informācija.

Jau ziņots, ka Bērings-Breivīks pagājušā gada 22.jūlijā sarīkoja sprādzienu Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā. Pēc tam viņš devās uz Ūteijas salu, kur uzbruka valdošās Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnes dalībniekiem.

Saskaņā ar oficiāli apstiprinātajiem datiem sprādzienā Oslo centrā gāja bojā astoņi cilvēki un vēl 30 guva ievainojumus, bet apšaudē Ūteijas salā viņš nogalināja 69 cilvēkus, bet vēl 67 tika ievainoti. Pašreiz saskaņā ar tiesas rīkojumu Bēringam-Breivīkam tiek veikta atkārtota psihiatriskā ekspertīze.

Pērn divi tiesas nozīmēti psihiatri secināja, ka Bērings-Breivīks cieš no paranoīdas šizofrēnijas un tādēļ ir nepieskaitāms. Ekspertu slēdziens Norvēģijā izpelnījās asu kritiku un tika plaši apšaubīts, kas pamudināja tiesu pieņemt lēmumu par atkārtotas ekspertīzes nepieciešamību.

Tomēr, neskatoties uz mediķu atklājumiem, Bēringam-Breivīkam tiesas priekšā būs jāstājas 16.aprīlī, un galu galā tiesnesis būs tas, kurš izlems, vai apsūdzētajam var tikt piespriests cietumsods.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Seši tūristi miruši Grieķijas rekordkarstumā

Jau seši tūristi zaudējuši dzīvību šomēnes, dodoties pārgājienos Grieķijā, neskatoties uz varasiestāžu brīdinājumiem būt īpaši uzmanīgiem valsti piemeklējušā karstuma viļņa laikā, vēsta Deutsche Wel...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits