Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Notiesā Itālijas policistus par demonstrantu mocīšanu

Tiesas spriedums izsaucis asu kreisās opozīcijas un cietušo kritiku. Laikraksts La Repubblica notikušo nodēvēja par vainīgo "faktisku reabilitēšanu", atgādinot, ka prokuratūra bija prasījusi krietni bargākus sodus. Zaļās partijas biedrs Paolo Kento aģentūrai ANSA uzsvēra, ka spriedumā ignorēta politiskā atbildība par notikušo. Līdz ar to, viņaprāt, tiesa otrdien atbalstīja "puspatiesību".
Itālijas tiesa otrdien piesprieda cietumsodus 15 policijas amatpersonām, kuras atzina par vainīgām "ļaunprātīgā varas izmantošanā" pret demonstrantiem 2001.gada G8 sammitā Dženovā. Viņus notiesāja uz laiku no pieciem mēnešiem līdz pieciem gadiem, taču, visticamāk, neviens notiesātais cietumā nenonāks. Viņu advokāti solīja spriedumu pārsūdzēt, bet pēc tam jau būs iestājies noilgums, raksta vietējā aģentūra AKI. Vēl 30 apsūdzētos otrdien attaisnoja. Savukārt Itālijas Tieslietu un Iekšlietu ministrijai tiesa piesprieda kompensācijās cietušajiem demonstrantiem izmaksāt divus miljonus eiro (1,4 miljonus latu) no prasītajiem 15 miljoniem.

Politiķis arī aicināja Itālijas krimināllikumā iekļaut spīdzināšanu, "ko jau vairākkārt prasījusi Amnesty International". Arī prokurors Ranjēri Minjati pieļāva iespēju pārsūdzēt spriedumu. "Tiesa atzina varas ļaunprātīgu izmantošanu, līdz ar to spriedums apstiprina, ka Bolcaneto nometnē notika kas nopietns," viņš sacīja laikrakstam Corriere della Sera.

Premjera Silvio Berluskoni partijas deputāts Fabricio Čikito lēmumu tomēr nodēvēja par "objektīvu un līdzsvarotu". "Tas pierāda, ka Bolcaneto bija nevis sistemātiska apspiešana vai spīdzināšana, bet gan atsevišķu policijas darbinieku kļūdas," uzskata F.Čikito. To uzsvēra arī citi valdības pārstāvji. "Vardarbība bija, un to nevar attaisnot. Taču policijas iestādes tiesātas netika, tātad tā nebija organizēta operācija," aģentūrai AGI sacīja iekšlietu ministra vietnieks Alfrēdo Mantovano.

2001.gadā G8 sammitā Dženovā izcēlās līdz tam asiņainākās sadursmes starp protestētājiem un apsardzi. Tajās gāja bojā kāds policijai uzbrucis jaunietis un vairāk nekā divsimts tika smagi ievainoti, informē AP.

Pēc sammita daudzi demonstranti atklāja, ka policija viņus piekāvusi vai citādi mocījusi. Otrdien izskatītajā lietā par cietušajiem atzina 209 Bolcaneto nometnē turētos demonstrantus.

Tur policisti daudzus vīriešus piekāva, bet sievietes izģērba un draudēja izvarot. Citus aizturētos apspļaudīja, lika viņiem dziedāt fašistu dziesmas vai noskuva matus, vēsta BBC.

Jau pērn Itālijā notiesāja 29 augstu stāvošas policijas amatpersonas par reidu kādā skolā, kuru protestētāji izmantoja kā savu naktsmītni. Tiesa atzina, ka policisti bija viltojuši pierādījumus, lai iegūtu atļauju reidam. Tajā ievainojumus guva vairāk nekā 60 cilvēki, turklāt trīs no viņiem nonāca komā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits