Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

papildināta - Lietuvas prezidenta vēlēšanās uzvar Grībauskaite

Svētdien notikušajās Lietuvas prezidenta vēlēšanās pārliecinošu uzvaru izcīnīja līdzšinējā Eiropas Savienības finanšu un budžeta komisāre Daļa Grībauskaite. Par viņu nobalsoja 68,17% jeb vairāk nekā divas trešdaļas vēlētāju. D.Grībauskaite ievērojami apsteidza savu tuvāko konkurentu, sociāldemokrātu Aļģirdu Butkeviču, kurš saņēma 11,7% balsu. Balsošanā piedalījušies 51,66% vēlētāju, līdz ar to ir pārsniegta likumā noteiktā 50% robeža, un vēlēšanu otrā kārta nav jārīko.

Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers nosūtījis apsveikumu jaunievēlētajai Lietuvas Republikas prezidentei. Apsveikumā Valsts prezidents Gribauskaites kundzei novēlējis degsmi lietuviešu tautas un Lietuvas valsts interešu aizstāvēšanā un realizēšanā, kā arī spēku un izturību vadīt valsti kā veiksmīgos, tā grūtos brīžos. Atzīmējot Latvijas un Lietuvas labās attiecības, Valsts prezidents uzsver: „Es ceru, ka arī Jūsu vadībā turpināsies izcilā sadarbība ne tikai starp abām valstīm, bet arī starp prezidentiem.”

D.Grībauskaites uzvara nav nekāds pārsteigums, jo pirms vēlēšanām visas aptaujas liecināja, ka viņai ir daudz vairāk atbalstītāju nekā visiem pārējiem kandidātiem kopā. Prezidenta amatā D.Grībauskaite aizvietos līdzšinējo prezidentu Valdu Adamku, kurš valsts galvas pienākumus pildījis divus pilnus termiņus. D.Grībauskaite stāsies prezidenta amatā 12.jūlijā. Pirmdien viņa dosies uz Briseli, lai nokārtotu formalitātes, kas saistītas ar aiziešanu no ES komisāres amata, ziņo BNS. Lietuvai viņas vietā jāizvirza cits komisārs, tiesa gan, pašreizējās Eiropas Komisijas pilnvaras beidzas jau šā gada oktobrī.

53 gadus vecā D.Grībauskaite būs pirmā sieviete Lietuvas prezidenta amatā. Lietuvas prese secina, ka viņai būs jāuzņemas nācijas glābējas loma. D.Grībauskaite, kurai ir melnā josta karatē, ar vienu sitienu sakāvusi savus konkurentus, bet tagad viņai būs jāķeras pie ekonomikas krīzes risināšanas. Paredzams, ka premjera amatā D.Grībauskaite paturēs līdzšinējo valdības vadītāju Andru Kubiļu, bet valdības sastāvā iespējamas izmaiņas.


(papildināta ar 2. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ECB samazina procentu likmes

Eiropas Centrālā banka (ECB) ceturtdien nolēma pazemināt procentlikmes par 0,25 procentpunktiem.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits