Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

papildināta - Polijas prezidenta lidmašīnas pilots nav pildījis dispečeru ieteikumus

Krievijas amatpersonas vēsta, ka aviokatastrofā cietušās Polijas prezidenta lidmašīnas pilots nav uzklausījis gaisa satiksmes dispečeru ieteikumus un atteicies lidot uz citu lidostu. Polijas prezidenta lidmašīna Tu-154 sliktos laika apstākļos nokrita neilgi pirms gaidāmās nolaišanās Smoļenskas kara aviācijas lidlaukā; katastrofā gāja bojā visi 97 cilvēki, ieskaitot Polijas prezidentu Lehu Kačiņski.

«1,5 kilometru attālumā lidojumu vadības grupa ievēroja, ka pilots palielinājis vertikālo ātrumu. Dispečers pavēlēja ekipāžai pāriet uz horizontālo lidojumu. Kad ekipāža neizpildīja norādījumus, dispečers vairākas reizes pavēlēja doties uz rezerves lidlauku. Tomēr ekipāža turpināja nolaišanos. Diemžēl, tas beidzās traģiski,» Krievijas Gaisa kara spēku Ģenerālštāba vadītāja vietnieku Aleksandru Aļjošinu citē aģentūra Interfax.

A.Aļjošins informē, ka 50 km pirms lidostas Polijas prezidenta lidmašīnas ekipāža saņēmusi informāciju, ka laika apstākļi Smoļenskas lidostā ir sliktāki par pieļaujamo robežu, tādēļ pilots saņēmis ieteikumu lidot uz citu lidlauku. Ekipāža tomēr nolēmusi lidot uz Smoļensku un atlikt lēmuma pieņemšanu līdz pēdējam brīdim. «Tas nav pretrunā praksei, jo galīgo lēmumu par nolaišanos vai lidošanu uz citu lidlauku pieņem ekipāžas komandieris,» vēsta A.Aļjošins. Viņš informē, ka kara lidmašīnu pilotiem dispečeru rīkojumi ir obligāti, savukārt pasažieru lidmašīnām tiem ir ieteikuma raksturs, vēsta Interfax.

Reuters ziņo, ka savulaik L.Kačiņskis jau pavēlējis lidmašīnam pilotam veikt nolaišanos, neraugoties uz lidostas dispečeru iebildumiem. Tas noticis 2008.gada Krievijas un Gruzijas kara laikā, kad L.Kačiņskis devies uz Tbilisi, lai paustu atbalstu Gruzijas prezidentam Mihailam Saakašvili. Tbilisi lidostas darbinieki ieteica Polijas prezidentam lidot atpakaļ, jo stāvoklis Tbilisi apkaimē bija pārāk bīstams, bet L.Kačiņskis licis pilotam turpināt lidojumu un veikt nolaišanos.

(papildināta ar pēdējo rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits