Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

papildināts (19:12) - Ministrs: Vācija netiek galā ar milzīgo bēgļu pieplūdumu

Vācijas patvēruma sistēma nespēj tikt galā ar rekordlielo bēgļu skaitu, ceturtdien brīdināja Vācijas iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs.

"Pastāvošā patvēruma sistēma nav gatava tikt galā ar šādiem skaitļiem," iepazīstinot parlamentu ar jauno likumu, kura mērķis ir padarīt Vācijas patvēruma noteikumus stingrākus, sacīja ministrs.

"Bēgļu krīze ir milzīgs izaicinājums," uzsvēra ministrs, norādot, ka septembris Vāciju sasniegušo nelegālo imigrantu ziņā bijis rekordmēnesis.

"Mums būs vajadzīga drosme, pacietība un neatlaidība," viņš uzsvēra.

31.augustā Vācijas kanclere Angela Merkele paziņoja, ka Vācija var tikt galā ar bēgļu pieplūdumu, un vēlāk paziņoja, ka Vācija ir gatava uzņemt visus bēgļus, kas bēg no Sīrijas kara.

Kā trešdien paziņoja Bavārijas federālās zemes iekšlietu ministrs Joahims Hermans, nākamā mēneša laikā patvēruma pieprasītāju skaits pieaudzis līdz 270 000 līdz 280 000. Viņš piebilda, ka tas ir vairāk nekā visā 2014.gadā.

Berlīnes amatpersonas gan apgalvo, ka skaitlis varētu būt tuvāks 210 000-220 000.

Tomēr nesen Berlīne atzina, ka šogad patvērumu Vācijā varētu pieprasīt miljons ārvalstnieku, kārtēju reizi paaugstinot šī gada prognozi.

Septembrī patvēruma pieprasījumus iesniedza aptuveni 163 000 imigrantu, kamēr augustā viņu skaits bija vēl tikai 105 000. Kopumā kopš gada sākuma patvērumu pieprasījuši jau 577 000, vēsta amatpersonas.

Parlamentā iesniegtā likumprojektu pakete paredz paātrināt patvēruma pieprasījumu izskatīšanu, uzlabot bēgļu integrāciju un atvieglot to imigrantu deportēšanu, kuru pieteikumi noraidīti. Tas pirmkārt attieksies uz Balkānu valstu pilsoņiem.

Jau septembrī ieceļotāju skaits no Balkānu valstīm krasi samazinājās, jo vācu amatpersonas, sākot ar kancleri Angelu Merkeli, atkārtoti publiski brīdināja, ka viņu patvēruma pieprasījumi, visticamāk, tiks noraidīti.

Neskatoties uz to, milzīgais imigrantu pieplūdums novedis pie tā, ka imigrācijas dienests vairs nespēj tikt galā ar izskatāmajiem dokumentiem, bet patvēruma meklētāju mītnes kļūst arvien pārpildītākas.

"Mēs visi strādājam krīzes režīmā," uzrunājot Bundestāga deputātus, ceturtdien atzina Bādenes-Virtembergas zemes premjerministrs Vinfrīds Krečmans.

Savukārt Lejassaksijas zemes iekšlietu ministrs Boriss Pistoriuss norādīja, ka bēgļu skaits, ko spēj uzņemt Vācija, ir ierobežots.

"Ietilpība ir pārsniegta," uzsvēra Pistoriuss. "Mēs esam milzīga uzdevuma priekšā."

"Ir iluzori domāt, ka valstij drīzumā nebūs nepieciešams plāns B, lai atrisinātu problēmas ar ārkārtas izmitināšanu, bēgļu skaitam turpinot pieaugt," brīdināja Lejassaksijas ministrs.

Tikmēr trešdienas vakarā, lai protestētu pret Merkels piekopto imigrācijas politiku, Erfurtes ielās izgāja aptuveni 5000 cilvēku.

Vāciešu attieksme pret patvēruma meklētājiem sākusi manāmi mainīties. Mediju demonstrēto silto uzņemšanu, ko pirms mēneša izbaudīja pirmie lielie imigrantu viļņi, sākusi nomainīt ievērojami vēsāka attieksme. Tikmēr medijos arvien biežāk sākušas parādīties negatīvas ziņas par ieceļotājiem.

Tostarp arvien biežāk tiek ziņots par masu kautiņiem, kas izceļas starp dažādām imigrantu grupām pārpildītajās patvēruma meklētāju mītnēs.

Arī ceturtdien bija nepieciešams pussimts policistu, lai savaldītu aptuveni 200 kautiņā iesaistītus sīriešus un afgāņus vienā no patvēruma meklētāju mītnēm Hamburgā. Šajā mītnē tas jau bija otrais grautiņš šīs nedēļas laikā.

(ziņa papildināta no 7.rinkopas) 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits