Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

papildināts (21:42) - Tusks izraudzīts Eiropadomes prezidenta amatam; Eštones pēctece būs Mogerīni

Polijas premjerministrs Donalds Tusks izraudzīts Eiropadomes prezidenta amatam, bet Itālijas ārlietu ministre Federika Mogerīni – Eiropas Savienības (ES) augstās ārlietu pārstāves amatam, sestdien paziņoja pašreizējais Eiropadomes prezidents Hermans van Rompejs."Ievēlēts. Eiropadome ievēlējusi premjerministru Donaldu Tusku par nākamo Eiropadomes un Eirosamitu prezidentu," tviterī pavēstīja Rompejs.


Latvijas premjerministre Laimdota Straujuma jau apsveikusi Tusku ar ievēlēšanu augstajā amatā.

"Apsveicu Donaldu Tusku ar to, ka viņš kļuvis par jauno Eiropadomes prezidentu," tviterī ierakstījusi Latvijas premjere.

Brīdi iepriekš Rompejs, šķiet, neviļus atklājis sava amata mantinieka vārdu, pie ieslēgta mikrofona zinātkārajam Kipras līderim apstiprinot, ka augstajam amatam izraudzīts Polijas premjerministrs Donalds Tusks.

Pēc maijā notikušajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām ES notiek vadības nomaiņa. Līdz ar līderu izraudzīšanos sestdien beidzas mēnešiem ilgusī stīvēšanās ap amatiem, kurus līdz šim ieņēma Rompejs un Ketrina Eštone.

Trijos augstākajos ES amatos - Eiropas Komisijas (EK) prezidenta, Eiropadomes prezidenta un ES augstā ārlietu pārstāvja amatos – ir jābūt pārstāvētiem abiem dzimumiem, konservatīvo un sociālistu vadītām galvaspilsētām, kā arī Rietumeiropai un Austrumeiropai.

Tuska izredzes uz jauno amatu pieauga pēdējo dienu laikā, pēc tam kad atbalstu Tuskam līdzās Vācijas kanclerei Angelai Merkelei apstiprināja arī Lielbritānijas premjers Deivids Kemerons.

"Viņš ir ļoti kompetents, ļoti cienīts, un es uzskatu, ka zvaigznes šobrīd viņam ir labvēlīgas," neilgi pirms Tuska ievēlēšanas sacīja Somija premjerministrs Aleksandrs Stubs.

Tusks arī vadīs Eirogrupas samitus.

Par galveno Tuska konkurenti tika uzskatīta Dānijas premjerministre Helle Torninga-Šmita, kaut arī premjere vairākkārt tika noliegusi runas, ka viņa varētu kandidēt uz augsto amatu.

Mogerīni kandidatūra izraisīja strīdus. Vairākas dalībvalstis ministrei pārmeta, ka viņai trūkst pieredzes, turklāt viņa esot pārāk draudzīga ar Maskavu.

Sociālistu līderi Mogerīni kandidatūru apstiprināja pirmssamita sarunās Parīzē, ierodoties Briselē, sacīja Francijas prezidents Fransuā Olands. Viņš gan uzsvēra, ka visi 28 līderi centīsies panākt "konsensa risinājumu".

Konservatīvais eiroparlamentārietis Elmārs Broks, kurš vada EP Ārlietu komisiju, sacīja, ka izvirzīs Mogerīni "nosacījumus", pirms apstiprināt viņas nomināciju.

"Šķiet, ka viņa atbalsta daudzus no mūsu priekšlikumiem, " sacīja Broks.

Viņš iepriekš izturējās kritiski pret Mogerīni kandidatūru, norādot, ka viņai trūkst pieredzes, kas ir vajadzīga šim amatam.

Kā citi iespējamie kandidāti uz ES augstā ārlietu pārstāvja amatu tika minēts Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis un ES humānās palīdzības komisāre bulgāriete Kristalīna Georgijeva.

(ziņa papildināta pēc 5.rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits