Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Par spiegošanu Igaunijā aizturētais varēja nodot NATO noslēpumus

Pagājušā nedēļā Igaunijā par aizdomām spiegošanā aizturētais bijušais Aizsardzības ministrijas darbinieks Hermans Simms tiek turēts aizdomās par NATO slepenās informācijas nodošanu Krievijas rokās, otrdien vēsta igauņu laikraksts Postimees. Bijušajam Igaunijas policijas priekšniekam H.Simmam, kurš aizturēts kopā ar sievu, strādājot AM, bijusi augstākā līmeņa pielaide valsts noslēpumam un NATO slepenajai informācijai. Simmu laulātais pāris ir pirmie pēc Igaunijas neatkarības atjaunošanas, kas aizturēti aizdomās par valsts nodevību.

Laikraksts ziņo, ka pēc spiegu skandāla izvēršanās NATO valstu izlūkdienesti pārmet igauņu kolēģiem, ka tie nav bijuši uzdevumu augstumos, sargājot alianses noslēpumus. Kāds Igaunijas AM darbinieks noskaņojumu ministrijā pirmdien laikrakstam raksturojis kā “milzīgu apkaunojumu”. Tā kā šis skandāls ir nostādījis Igauniju neapskaužamā situācijā attiecībā pret sabiedrotajiem, par skandālu zinošās personas igauņu pusē ir komentāros ļoti skopas. Prokuratūra liegusi pat izpaust aizturēto advokāta vārdu, un, visticamāk, tiesas process arī būs slepens.

Tomēr Postimees raksta, ka H.Simms, kuram kā AM drošības departamenta vadītājam bija pieeja NATO TOP Priority materiāliem, Krievijas specdienestiem varēja būt lielais laimests. Zinātāji lēš, ka pēdējo piecu gadu laikā pēc Igaunijas pievienošanās aliansei H.Simms esot bijis “zelta klienta” vērtē. Skopa gan ir informācija par to, kā H.Simms savervēts un kā atmaskots. Viņa izsekošanas un aizturēšanas operācija bijusi tik slepena, ka pat iekšlietu ministrs par to esot uzzinājis jau pēc aizturēšanas. Laikrakstam izdevies noskaidrot, ka spiegu stāstā figurējot arī kāds starpnieks Spānijā vai Itālijā.

Igaunijas drošības policija H.Simmu aizturējusi tad, kad bijuši “simts procentu droši par viņa vainu”, laikraksts citē kādu par šo lietu zinošu cilvēku. Avots arī pavēstījis, ka aizturētais muļķības pēc kļuvis alkatīgs.

Ar izlūkošanu H.Simms jau esot bijis agrāk saistīts, jo vēl pirms daudziem gadiem, būdams policijas priekšnieks, saviem kolēģiem atklāti stāstījis, ka vācot ziņas Vācijas izlūkdienestam, izmantojot padomju laika atstāto informāciju.  Tādēļ neesot bijis arī brīnums, ka pēc policijas H.Simms devies darbā uz AM drošības departamentu, kur viņa tiešā pārraudzībā bija valsts noslēpuma sargāšana un NATO dokumenti. Bijušajiem kolēģiem neesot bijis arī noslēpums H.Simma aizdomas, ka viņu kāds vēro un izseko, tagad gan kolēģi uz to raugās citām acīm, raksta Postimees.     

Vēl izmeklēšanā tiks skaidrots, ko un kā H.Simms nodevis Krievijai, taču viņa ģimenes dzīvesveids netiek raksturots kā īpaši lepns, tikai labāks par caurmēru. Ģimene bieži devusies ārzemju ceļojumos un pirms gada plānojuši iegādāties jūras motorlaivu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits