Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Pēc patvēruma lūguma Ekvadorai Asanžs kritizē Austrāliju un Zviedriju

Tīmekļa projekta WikiLeaks dibinātājs Džūljens Asanžs piektdien sniedzis pirmo interviju kopš ierašanās Ekvadoras vēstniecībā, nosodot Austrālijas un Zviedrijas attieksmi pret viņu.

Intervijā Austrālijas radio ABC Asanžs pauda bažas, ka varētu tikt izdots ASV, bet atzina, ka pagaidām Savienotajās Valstīs viņam apsūdzības raksts vēl nav izvirzīts. "Protams, ne, šobrīd šī lieta ir iepriekšējās izmeklēšanas zvērināto ziņā," atzīmēja Asanžs.

Jau vēstīts, ka Asanžs otrdien lūdza politisko patvērumu Ekvadoras vēstniecībā Londonā. Pagājušajā nedēļā Lielbritānijas Augstākā tiesa noraidīja Asanža lūgumu no jauna atvērt viņa apelācijas prasību, kurā apstrīdēta viņa izdošana Zviedrijai saistībā ar dzimumnoziegumiem. Austrāliešu hakeris joprojām var vērsties pret savu izdošanu ar prasību Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), un, lai spertu šo soli, viņam ir laiks līdz 28.jūnijam. Ja viņš tomēr Strasbūras tiesā nevērsīsies, varasiestādes sāks viņa izdošanas procedūru.

Asanžs baidās, ka gadījumā, ja viņš tiks izdots Zviedrijai, viņš var vēlāk tikt nosūtīts uz ASV, kur viņam var nākties atbildēt uz apsūdzībām par Savienoto Valstu slepeno diplomātisko dokumentu publiskošanu "WikiLeaks" vietnē un draudēt nāvessods. "Zviedri publiski paziņoja, ka aizturēs mani cietumā bez apsūdzības, kamēr viņi turpinās savu tā saukto izmeklēšanu," norādīja Asanžs. "Mēs bijām dzirdējuši, ka ekvadorieši ir līdzjūtīgi pret manām cīņām un organizācijas [WikiLeaks] cīņām Savienotajās Valstīs," viņš piebilda.

Asanžs atzina, ka izvēlējies Ekvadoru, nevis Austrāliju, jo Kanbera neesot darījusi neko, lai viņu pasargātu. Austrālijas valdība šādas apsūdzības uzskata par nepamatotām. "Tur ir nopietni jautājumi, un tie tiek slēpti aiz lišķīgas retorikas, kas plūst no ASV vēstnieka Austrālijā caur [Austrālijas premjerministri Džūliju] Gilardu (..), un tam ir jābeidzas," atzīmēja Asanžs.

Kamēr Ekvadora izvērtēs Asanža lūgumu, viņš paliks Ekvadoras vēstniecībā, informēja WikiLeaks tīmekļa vietne.

Asanžs Lielbritānijā bija atbrīvots no apcietinājuma pret 200 000 mārciņu lielu drošības naudu, kuru viņam bija sarūpējuši vairāki prominenti atbalstītāji. Lielbritānijas policija trešdien pavēstīja, ka Asanžs ir pārkāpis galvojuma nosacījumus un pakļaujams arestam, ja atstās vēstniecību.

Asanžs tika aizturēts Lielbritānijā 2010.gada decembrī, pamatojoties uz divu Zviedrijas pilsoņu sūdzībām par seksuālu uzbrukumu. Pats Asanžs šīs apsūdzības noraida, lai gan atzīst, ka viņam bijis sekss ar šīm sievietēm. Asanžs uzstāj, ka dzimumattiecībās sievietes stājušās labprātīgi, bet prasības iesniedzējas uzstāj, ka Asanžs viņas izvarojis.

2011.gada februārī britu tiesa apstiprināja Asanža izdošanu Zviedrijai. Novembrī Londonas tiesā Asanžs zaudēja apelāciju par izdošanu Zviedrijai. Taču vēlāk viņš izcīnīja tiesības vērsties ar apelāciju Augstākajā tiesā. Tomēr maija beigās Augstākā tiesa nosprieda, ka Asanžs var tikt izdots Zviedrijai. Spriedumam sekojošo Asanža lūgumu no jauna atvērt viņa apelācijas lietu tiesa 14.jūnijā noraidīja.

Asanžs tiek vērtēts pretrunīgi - ASV viceprezidents Džo Baidens viņu nosaucis par "augsto tehnoloģiju teroristu", savukārt Asanža atbalstītāji nominējuši viņu Nobela Miera prēmijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits