Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Pētījums: Glastonberijas festivāla laikā upē nonācis videi bīstams narkotiku daudzums

Glastonberijas mūzikas festivāla laikā upē, kas tek caur pasākuma teritoriju, nonācis videi bīstams narkotiku daudzums, paziņojuši zinātnieki.

Festivāla laikā MDMA un kokaīna līmenis upes ūdenī bijis tik augsts, ka varējis kaitēt zivīm un citai dzīvajai radībai lejup pa straumi, secinājuši zinātnieki.

Eksperti pieļauj, ka narkotikas iekļuvušas upē ar cilvēku urīnu, un aicina festivāla apmeklētājus izmantot oficiālās tualetes.

Bangoras universitātes Dabaszinātņu skolas maģistrants Dans Abergs un Vides biotehnoloģijas centra eksperts Daniels Čaplins mērīja narkotiku daudzumu upes ūdenī pēdējā Glastonberijas festivāla laikā 2019.gadā, pirms un pēc tā.

2020.gadā un 2021.gadā festivāls pandēmijas dēļ nenotika.

Paraugi tika paņemti no upes augšup un lejup no festivāla norises vietas.

Pētījumā atklājās, ka MDMA koncentrācija ūdenī četrkāršojās nedēļu pēc festivāla, kas liecina par narkotiku ilgtermiņa izplūšanu no festivāla norises vietas.

Zinātnieki arī secināja, ka kokaīna koncentrācija upē sasniegusi līmeni, kas ietekmē Eiropas zušus, kas ir aizsargājama suga.

"Nelegālo narkotiku piesārņojums no publiskās urinēšanas notiek katrā mūzikas festivālā," norādīja Abergs, piebilstot, ka konkrēts apjoms gan nav zināms.

"Diemžēl Glastonberijas festivāla tuvā atrašanās upei nozīmē, ka visām festivāla apmeklētāju izdalītajām narkotikām ir maz laika, lai noārdītos augsnē, pirms tās nonāk trauslajā saldūdens ekosistēmā," sacīja Abergs.

Pētnieki iesaka informēt festivāla apmeklētājus par publiskas urinēšanas kaitīgo ietekmi uz vidi un pētīt, kā iespējams ar videi draudzīgām metodēm samazināt narkotiku kaitīgo ietekmi uz vidi.

Glastonberijas festivāla preses pārstāvis uzsvēra, ka vietējo upju un vides aizsardzība festivāla organizētājiem ir ļoti svarīga, norādot, ka festivāla laikā saskaņā ar vienošanos ar Vides aģentūru vākti ūdens paraugi no upes. Viņš arī norādīja, ka pēc pēdējā festivāla 2019.gadā Vides aģentūra nekādas bažas nav paudusi.

Festivāla pārstāvis norādīja, ka pēdējos gados strādāts pie tā, lai novērstu festivāla apmeklētāju urinēšanu uz zemes, kā arī uzsvēra, ka festivālā netiek akceptēta narkotiku lietošana.

"Mēs vēlamies redzēt pilnīgu informāciju par šo jauno pētījumu, un ļoti priecājos sadarboties ar pētniekiem, lai saprastu viņu rezultātus un ieteikumus," sacīja festivāla preses pārstāvis.

Glastonberijas festivāls Vortija fermā notiek kopš 1970.gada.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits