Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Pētījums: Stokholmā piektdaļai cilvēku ir Covid-19 antivielas

Stokholmā vairāk nekā piektdaļai cilvēku organismā ir izstrādājušās jaunā koronavīrusa antivielas, trešdien paziņoja Zviedrijas Sabiedriskās veselības aģentūra, balstoties uz savu pētījumu.

Pētījumā, kas vēl turpinās, tika konstatēts, ka 7,3% izlases kārtībā izraudzītu cilvēku Stokholmā bija antivielas, kad viņiem aprīļa pēdējā nedēļā tika veikti testi.

"Šie skaitļi atspoguļo situāciju epidēmijā agrāk aprīlī, jo paiet dažas nedēļas, pirms ķermeņa imūnsistēma izstrādā antivielas," teikts aģentūras paziņojumā.

Preses konferencē atbildot uz jautājumiem par šo pētījumu, valsts epidemiologs Anderss Tegnells pauda uzskatu, ka līdz šim "nedaudz vairāk par 20%" Stokholmā var būt inficējušies ar Covid-19. Galvaspilsētā ir reģistrēti vairāk nekā trešdaļa no Zviedrijā apstiprinātajiem Covid-19 gadījumiem.

Pētījumā tika analizēti pavisam 1104 testi.

Citur Zviedrijā to cilvēku īpatsvars, kuriem testos konstatētas antivielas, bija daudz zemāks - 4,2% galējos dienvidos un 3,7% rajonā ap Gēteborgu.

Šie rezultāti arī parādīja lielāku izplatību starp cilvēkiem 20 līdz 64 gadu vecumā, no kuriem antivielas bija izstrādājušās 6,7%, nekā cilvēkiem vismaz 65 gadu vecumā, no kuriem antivielas bija 2,7%.

Vecuma grupā līdz 19 gadiem antivielas bija apmēram 4,7%.

Zviedrija nav noteikusi ārkārtējus pasākumus Covid-19 izplatības ierobežošanai, kādi noteikti citās Eiropas valstīs, bet ir aicinājusi cilvēkus ievērot higiēnas un sociālās distancēšanās ieteikumus un rīkoties atbildīgi.

Zviedrijas pieeja Covid-19 pandēmijai ir kritizēta gan pašu mājās, gan ārvalstīs, jo ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu skaits Zviedrijā ir ievērojami lielāks nekā citās Ziemeļvalstīs, kuras ir noteikušas stingrākus ierobežojumus.   

Zviedrija trešdien paziņoja, ka valstī ir apstiprināti pavisam 31 523 Covid-19 infekcijas gadījumi un 3831 nāves gadījums.

Top komentāri

Agnese
A
Kā 7% kļuva par piektdaļu?
Dažiem zinātniekiem taisnība
D
Cik var saprast, tad ne jau šogad Zviedrijā piektdaļa izslimoja, bet tas vīruss Eiropas valstīs bija jau pagājušajā gadā, kad arī Latvijā daudzi man pazīstami cilvēki novembrī slimoja ar Covid-19 simptomiem. Ožas zudums, garšas zudums, temperatūra pāri 39, totāls nespēks, elpas trūkums,- tie ir koronavīrusa simptomi. Daži simptomi, piemēram oža atgriezās tikai pēc 5 mēnešiem, garša pēc nedēļas.
hmm
h
Kamēr nav zāļu, drošāk būtu nevis eksperimentēt ar iedzīvotāju dzīvībām, bet neielaist epidēmiju savā valstī, slēdzot robežas un veicot stingru kontroli. Tas gan bija jādara februārī, kad epidēmija bija tik tikko iekļuvusi Itālijā. Bet arī tagad labāk stingras robežas starp valstīm nekā robežas starp cilvēkiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits