Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Pētījums: Trešdaļa ES ebreju antisemītisma dēļ apsver iespēju emigrēt

Aptuveni 90% ebreju uzskata, ka Eiropā, īpaši Francijā, antisemītisms pēdējo gadu laikā ir pieņēmies spēkā, liecina pirmdien publiskotie Eiropas Savienības (ES) pētījuma rezultāti.

Saskaņā ar pētījumu, kuru veikusi ES Pamattiesību aģentūra (FRA), vairāk nekā trešdaļa ebreju respondentu pēdējo piecu gadu laikā savas drošības dēļ apsvēruši iespēju doties prom no Eiropas.

"Dalībvalstīm ar to jārēķinās un jāpieliek lielākas pūles, lai novērstu un apkarotu antisemītismu. Ebrejiem ir tiesības un brīvu dzīvi bez naida un bez bailēm par savu drošību," uzsvēra FRA direktors Maikls O'Flaertijs.

Veicot savu pētījumu, FRA izvaicājusi 16 3365 ebrejus.

Pētījums veikts Austrijā, Beļģijā, Dānijā, Francijā, Itālijā, Lielbritānijā, Nīderlandē, Polijā, Ungārijā, Spānijā, Vācijā un Zviedrijā. Šajās 12 ES dalībvalstīs mīt 96% no visiem bloka teritorijā dzīvojošajiem Ebrejiem.

No visiem Francijā aptaujātajiem ebrejiem 95% antisemītismu minējuši kā lielāko sabiedrisko un politisko problēmu. 2012.gadā, kad FRA veica līdzīgu pētījumu, tādās domās bija 85% respondentu Francijā.

77% no aptaujātajiem pauduši viedokli, ka pēdējo piecu gadu lakā noticis "liels" antisemītisma pieaugums. savukārt 58% atzinuši, ka savas etniskās piederības dēļ baidās kļūt par fizisku uzbrukumu upuri.

Lai gan antisemītisms īpaši manāms tīmeklī un sociālo mediju platformās, satraucoši liels skaits Francijas ebreju izteikušies, ka novērojuši atklāta antisemītisma izpausmes arī dzīvē.

91% stāstījuši, ka dzirdējuši pret ebrejiem vērstus naidīgus izteikumus uz ielas vai citās sabiedriskās vietās.

Tomēr vislielākais ebreju skaits, kas personīgi saskārušies ar antisemītiskiem aizskārumiem, ir Vācijā. 41% respondentu sacījuši, ka pēdējo piecu gadu laikā saskārušies ar aizskarošu uzvedību.

Lai gan pieaug aizskārumu skaits tīmeklī, visbiežāk ebreji Vācijā sastapušies ar tieši izteiktām aizskarošām vai draudīgām piezīmēm.

Aptuveni 41% no Vācijā aptaujātajiem ebrejiem pieredzējuši aizskārumus no personām, kas pauž ekstrēmistiskus islāmistu uzskatus.

Tas ir krasā kontrastā ar pagājušā gada Vācijas kriminālnoziegumu statistiku, saskaņā ar kuru 94% no reģistrētajiem antisemītiskajiem noziegumiem pastrādājuši galēji labējie, norāda laikraksts "Bild".

"Saskaņā ar policijas noziegumu statistiku aptuveni piecus procentus no antisemītiskajiem noziegumiem pastrādājuši musulmaņi. Mums jānoskaidro šī milzīgā neatbilstība ar ebreju teikto par pieredzēto antisemītismu," sarunā ar "Bild" atzinis valdības komisārs antisemītisma jautājumos Fēlikss Kleins.

Antisemītiskās gaisotnes dēļ 44% Vācijā dzīvojošo ebreju pēdējo piecu gadu laikā apsvēruši iespēju emigrēt.

Savukārt Polijā 77% aptaujāto, kas ir ievērojami vairāk nekā jebkurā citā valstī, atzinuši, ka dzirdējuši izteikumus par ebreju pārmērīgo ietekmi poļu sabiedrībā.

Vēl 67% dzirdējuši apgalvojumus, ka ebreji savā labā izmanto holokausta upuru piemiņu.

Gandrīz visi respondenti Polijā atzinuši, ka sastapušies ar antisemītiskiem komentāriem tīmeklī, bet liela daļa šādus izteikumus dzirdējuši arī no politiķiem.

64% Polijā aptaujāto antisemītiskus izteikumus dzirdējuši politiskos pasākumos. Tas arī ir visaugstākais rādītājs starp visām pētījumā aptvertajām valstīm.

Vēl 48% antisemītiskus izteikumus saklausījuši politiķu runās, un šajā ziņā Poliju pārspējusi vienīgi Lielbritānija.

Uz jautājumu, vai Polijas valdība efektīvi apkaro antisemītismu, 91% respondentu atbildējuši noliedzoši.

Portāls Diena.lv jau ziņoja, ka ASV medija CNN pasūtītā pētījumā, kura ietvaros aptaujāti 7000 Eiropas iedzīvotāji septiņās valstīs - Austrijā, Francijā, Vācijā, Lielbritānijā, Ungārijā, Polijā un Zviedrijā -, secināts, ka daļa eiropiešu aizvien pieturas pie antisemītiskiem uzskatiem.

Top komentāri

ļuļa
ļ
oi oi oi, vācijā pagājušajā gadā 90% antisemītisku noziegumu veikuši galēji labējie - var jau melot, bet tak ar jēgu vajag! vācieši galīgi nojūgušies ar savu politkorektumu un melo, kur vien var, lai neaizskartu jauno līdzcilvēku musulmaņu jūtas - pat līdz tam, ka oficiālajā presē musulmaņu demonstrācija pie brandenburgas vārtiem, kas demonstrējās pret izraēlas valsti, tika nodēvēta par galēji labējo! islāmisti tiek nodēvēti par galēji labējiem - kur vēl tālāk. tak nosauciet vienreiz lietas īstajos vārdos - galvenās briesmas ebrejiem nāk no musulmaņiem, skolās ebreju bērni tiek harasēti un sisti, ebrejiem notiek uzbrukumi uz ielas, notiek uzbrukumi sinagogām utt. un uzbrucēji 90% gadījumu ir musulmaņi.
meli, lieli meli un statistika
m
Pēdējo TRĪS gadu laikā. Kopš lielās arābu regates.
atkal
a
Diena parāda savu iztapoņas dabu Krievijai, saucot Eiropas žīdus par jevrejiem...Jevreji ir Krievijā-žīdi Eiropā///
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits