Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Polijā ieceļ jaunu Augstākās tiesas vadītāju

Polijas prezidenta administrācija otrdien iecēla jaunu Augstākās tiesas priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju, Polijai turpinot tiesu reformu, kuru Eiropas Savienība (ES) un citi kritiķi uzskata par likuma varu graujošu.

ES vadība Briselē, Polijas opozīcijas partijas un cilvēktiesību organizācijas apgalvo, ka Polijas valdošās partijas Likums un taisnīgums (PiS) ieviestās reformas nozīmē politisku iejaukšanos tiesu darbībā.

Jūlijā Polijā stājās spēkā likums par Augstākās tiesas reformām, kas pazeminājis tās tiesnešu pensionēšanās vecumu no 70 līdz 65 gadiem.

Šī norma skar 27 no Augstākās tiesas 73 tiesnešiem, arī tiesas priekšsēdētāju Malgožatu Gersdorfu, kas atteicās atstāt amatu un notiekošo nodēvēja par tīrīšanām, kuras esot pretrunā ar konstitucionāli garantēto sešu gadu amata termiņu, kam būtu jābeidzas 2020.gadā.

Gersdorfai, kas 2014.gadā tika iecelta par Augstākās tiesas priekšsēdētāju, tagad ir 65 gadi.

Ignorējot viņas iebildumus, prezidenta Andžeja Dudas administrācija otrdien iecēla Dariušu Zavistovski par Augstākās tiesas priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju.

Tiesnešiem, kuriem jāatstāj amats, tika dota iespēja lūgt prezidentu pagarināt viņu amata termiņu. Dudas administrācija otrdien paziņoja, ka piecu šādu tiesnešu lūgumi tika apmierināti un viņi var palikt amatā.

Augstākā tiesa augustā paziņoja, ka tā aptur tiesnešu piespiedu pensionēšanos, līdz Eiropas Tiesa varēs pieņemt lēmumu šajā jautājumā. Dudas administrācija uz to atbildēja, ka pensionēšanās apturēšanai nav juridiska pamata.

Saistībā ar pretrunīgi vērtētajām reformām, kas atbilstoši kritiķu apgalvojumiem nododot tiesu varu valdības pakļautībā un apraudot demokrātiju, Eiropas Komisija (EK) pagājušā gada nogalē spēra bezprecedenta soli, iedarbinot ES līguma 7.pantu, bet 2.jūlijā uzsāka pret Poliju tā dēvēto pārkāpuma procedūru.

Polijas konservatīvā valdība uzstāj, ka tiesu sistēmas reformas nepieciešamas, lai cīnītos ar korupciju un pārveidotu tiesu sistēmu, kas joprojām nav atbrīvojusies no komunistiskā režīma mantojuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits