Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Polijā par prezidenta aizvainošanu notiesāts satīriskas tīmekļa vietnes veidotājs

Polijas tiesa pagājušajā nedēļā piespriedusi sabiedriskos darbus kādam vīrietim, kura veidotajā satīriskajā tīmekļa vietnē, pēc tiesas atzinuma, ticis aizskarts valsts prezidents, vēsta Polijas Radio.

Saskaņā ar tiesas spriedumu notiesātajam arī visu soda izpildes laiku - 15 mēnešus - aizliegts bez atļaujas mainīt dzīvesvietu.

Apsūdzētais atteicies no tiesībām saglabāt anonimitāti, kā to paredz Polijas likumi. 26 gadus vecā Roberta Friča lieta Polijā raisījusi asas debates par vārda brīvību.

Pats Fričs apgalvo, ka viņa veidotā tīmekļa vietne www.antykomor.pl ir satīriska. Vietnes apmeklētāji var spēlēt datorspēles, kurās ar virtuāliem dārzeņiem tiek apmētāts prezidents. Tiesa atzina apsūdzētā vainu prezidenta aizvainošanā, taču attaisnoja Friču apsūdzībās par identifikācijas dokumentu viltošanu.

Apsūdzības par valsts galvas aizskaršanu Polijā saglabājušās vēl kopš komunistiskā režīma laikiem. Pats prezidents Broņislavs Komorovskis distancējies no šīs prāvas un tiesas spriedumu nekomentē, tomēr atzīst, ka pašreizējā situācija šajā jomā viņam nešķiet pieņemama.

Tikmēr eksperti uzskata, ka tiesas spriedumam būs negatīva ietekme uz vārda brīvības vērtībām Polijā. "Spriedumam būs negatīvas sekas uz vārda brīvību," spriež Helsinku cilvēktiesību fonda juriste Dorota Glovacka. "Citi, baidoties no sekām, varētu atturēties no valsts galvas kritizēšanas. Tagad viņi divreiz padomās, baidoties, ka varētu tikt sākts kriminālprocess." "Pastāv nopietnas bažas, vai noteikumi attiecībā uz sodiem par prezidenta aizskaršanu ir savienojami ar konstitūcijā noteiktajām vārda brīvības garantijām," piebilst eksperte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits