Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Polijas bijušais premjers varētu tikt apsūdzēts saistībā ar slepeno CIP cietumu

Saistībā ar iespējamo ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) slepenā cietuma atrašanos Polijā varētu tikt apsūdzēts arī Polijas bijušais premjerministrs Lešeks Millers, vēsta laikraksts Gazeta Wyborcza.

Laikraksts ziņo, ka Millers, kurš premjera amatu ieņēma no 2001. līdz 2004.gadam, varētu tikt apsūdzēts par atļaujas došanu CIP cietuma izveidei Polijā. Polijas prokuratūra laikraksta sniegtās ziņas nekomentēja, vienīgi paziņoja, ka arestēts neviens nav.

Jau ziņots, ka otrdien Gazeta Wyborcza vēstīja, ka šajā lietā apsūdzības izvirzītas bijušajam Polijas izlūkdienesta vadītājam Zbigņevam Semjatkovskim. Pats Semjatkovskis izdevumam apstiprinājis, ka pret viņu izvirzītas apsūdzības, bet Polijas varasiestādes, atsaucoties uz nepieciešamību ievērot slepenību, šo faktu neapstiprināja.

Pašreizējais Polijas premjerministrs Donalds Tusks pēc nākšanas pie varas 2007.gadā lika izmeklēt ziņas par slepeno CIP cietumu Polijā. Oficiālās izmeklēšanas pabeigšanas termiņš 1.februārī atkārtoti tika pagarināts. Sagaidāms, ka izmeklēšanas secinājumi varētu tikt publiskoti šā gada augustā. Tiek uzskatīts, ka šāda slepena ieslodzījuma vieta laika posmā no 2002.gada decembra līdz 2003.gada septembrim Polijā atradās netālu no Ščitno valsts ziemeļaustrumos.

Jūlijā tiesību aizstāvji paziņoja, ka saņemta oficiāla informācija par septiņām CIP lidmašīnām, no kurām piecās bija pasažieri, kas 2002. un 2003.gadā piezemējušās Šimani militārajā bāzē Polijas ziemeļaustrumos. Eiropas Padome savukārt paziņojusi, ka slepenajā CIP cietumā Polijā, kas tika atvērts 2002.gada decembrī, tika turēti vairāki tā dēvētie augsta ranga ieslodzītie, tostarp aizdomās par 2001.gada 11.septembra teroraktu rīkošanu turētie. Viņi esot pakļauti pastiprinātai nopratināšanai, pielietojot arī spīdzināšanas metodes. Divi no Gvantanamo ieslodzītajiem ir iesnieguši sūdzības, ka, atrodoties Polijā, pakļauti spīdzināšanai.

Polijas libertāriešu partijas līderis Janušs Palikots trešdien pārmeta Milleram, ka viņš padarījis Poliju par teroristu uzbrukumu mērķi, piekrītot CIP cietuma ierīkošanai.

Millers savukārt apgalvo, ka neko sliktu nav darījis un nekādi slepeni CIP cietumi Polijā neesot bijuši. Viņš nodēvēja Palikotu par "Al Qaeda preses pārstāvi" un nosodīja informācijas noplūdes prokuratūrā, norādot, ka tieši šī puse riskējot padarīt Poliju par terorisma mērķi pirms 2012.gada Eiropas futbola čempionāta, kas notiks Polijā un Ukrainā.

Tikmēr Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis paudis cerību, ka galu galā izmeklēšanas rezultāti tiks atklāti sabiedrībai, "pat ja lieta ir sensitīva un varētu būt sāpīga Polijas valstij".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits