Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Polijas pirmās AES darbības sākumu plāno 2025.gadā

Polijas pirmās atomelektrostacijas (AES) darbības sākums plānots 2025.gadā, sestdien ziņoja Polijas lietišķais laikraksts Parkiet, atsaucoties uz valsts enerģētikas kompānijas Polska Grupa Energetyczna (PGE) stratēģiju 2012.-2035.gadam.

Stratēģija paredz, ka jaunās AES pirmais reaktors tiks nodots ekspluatācijā 2025.gadā, bet otrais reaktors - 2035.gadā. Katra reaktora jauda būs 3000 megavatu.

Jau ziņots, ka Polijā pirmā AES, kuras būvniecību plānots sākt 2020.gadā, tiks celta Baltijas jūras piekrastē. Pagājušā gada novembrī no apmēram 100 ierosinātajām AES atrašanās vietām izraudzītas trīs vietas Baltijas jūras piekrastē - Žarnoveca, Hočeva un Gonski. Polijas AES atrašanās vieta tika paziņota apmēram divu gadu laikā.

Valsts kontrolētā PGE, kuras uzdevums ir arī Polijas atomenerģijas programmas izpilde, plānoja būvniecības iepirkuma procesu sākt jau pērn, taču krīzes dēļ tas tika atlikts.

Pašlaik Polija 94% elektrības saražo no saviem lielajiem akmeņogļu krājumiem, bet valsts plāno uzbūvēt divus kodolreaktorus ar 3000 megavatu jaudu. Polijas atomenerģijas programmas izmaksas tiek lēstas 100 miljardu zlotu (15,6 miljardi latu).

Par Polijas jaunās AES būvniecību interesi izrādījuši trīs starptautiski konsorciji: Francijas elektroražotājs EDF un reaktoru izstrādātājs Areva, ASV un Japānas kopuzņēmums Westinghouse Electric Company, kas bija viens no diviem uzņēmumiem, kas piedalījās pēdējā kārtā konkursā par Lietuvas jaunās AES Visaginā būvniecību, kā arī ASV un Japānas konsorcijs GE Hitachi Nuclear Energy Americas, kas uzvarēja konkursā par Lietuvas Visaginas AES būvniecību.

Kodolenerģiju Polija noteikusi par savu stratēģisko prioritāti enerģētikas jomā. Viens no mērķiem ir izpildīt Eiropas Savienības noteiktās oglekļa dioksīda izmešu kvotas, kas ir grūts uzdevums akmeņogļu sildītajai ekonomikai.

Valdības enerģētikas politikā arī noteikts plāns samazināt enerģijas importa lomu valsts enerģētikas sektorā. Pašlaik 40% Polijai nepieciešamās dabasgāzes piegādā Krievija, citi importētāji piegādā 30%, bet 30% nodrošina pašu resursi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits