Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Polijas prezidenta mirstīgās atliekas nogādā Varšavā

Ar militāro lidmašīnu Polijas prezidenta Leha Kačiņska mirstīgās atliekas šodien tika nogādātas Varšavā. Ielas malās pa ceļam no lidostas uz prezidenta pili sastājušies tūkstošiem poļu, kuri noskatās ceremonijā. Cilvēku pūlis sagaida arī L.Kačiņska mirstīgās atliekas laukumā pie prezidenta pils. Lēmums par to, vai iedzīvotājiem būs iespēja atvadīties no traģiski bojāgājušā L.Kačiņska, vēl neesot pieņemts.

Varšavā lidmašīnu ar prezidenta mirstīgajām atliekām sagaidīja karavīru goda sardze, garīdznieki, prezidenta dvīņubrālis Jaroslavs Kačiņskis un vēl daudzi citi. Bet iepriekš atvadu ceremonijā lidostā pie Smoļenskas piedalījās Polijas vēstnieks Krievijā un Krievijas premjers Vladimirs Putins, kuri uz L.Kačiņska zārka nolika sarkanas rozes.

Prezidenta mirstīgās atliekas Smoļenskā, apmeklējot aviokatastrofas vietu, atpazina L.Kačiņska dvīņubrālis. Lai gan iepriekš tika ziņots, ka viņš atpazinis arī brāļa sievas mirstīgās atliekas, Polijas vēstnieks Krievijā to ir noliedzis.

J.Kačiņskis traģēdijas vietu apmeklēja naktī, Smoļenskā ierodoties ar automašīnu no Vitebskas. Viņš atteicās sniegt jebkādus komentārus. J.Kačiņska pavadošās grupas pārstāvis sacīja, ka ir satriekts par to, ko ieraudzījis notikuma vietā. Noskaidrojies, ka lidmašīnā kopumā bija 97 cilvēki.

Aģentūra RIA Novosti, atsaucoties uz Polijas Eiropas Parlamenta deputātu Ādamu Belanu, vēsta, ka dvīņubrāļu 83 gadus vecā māte Jadviga par traģēdiju vēl nav informēta. Viņa jau vairākas nedēļas ārstējas slimnīcā kardioloģijas nodaļā. Pagaidām noklusēt ziņu par dēla nāvi ieteikuši mediķi.

Pēc aviokatastrofas pie Smoļenskas, kurā dzīvību zaudēja gan Polijas prezidents un viņa kundze, gan armijas vadība, nacionālās bankas prezidents, daudzi deputāti un sabiedriskie darbinieki, Polijā nedēļas garumā izsludinātas sēras. Varšavā pagājušās nakts laikā cilvēki pulcējās pilsētas centrālajā laukumā, nolika ziedus un aizdedza sveces. Svētdienas pusdienlaikā 12:00 visā valstī ar divu minūšu ilgu klusuma brīdi tika pieminēti traģēdijas upuri.

Avārijas vietu sestdien apmeklēja arī Polijas premjers Donalds Tusks, kurš notikušo nosauca par lielāko traģēdiju Polijas pēckara laiku vēsturē.  D.Tusks ir atcēlis iepriekš plānotās vizītes uz ASV un Kanādu. Šodien paredzams notiks arī valdības ārkārtas sēde. Valstij ir jāfunkcionē un tā funkcionēs, izteicies premjers. 

Bojāgājušo mirstīgo atlieku atpazīšana notiek Maskavā, kur izveidots īpašs štābs radinieku uzņemšanai. Visus uzturēšanās izdevumus segs Krievijas puse.

Traģēdijas vietā atrastas lidmašīnas abas melnās kastes, to apstiprinājis Krievijas ārkārtas situāciju ministrs Sergejs Šoigu. Traģēdijas vietā strādā gan Polijas, gan Krievijas ekspertu grupas. Krievijas amatpersonas vēsta, ka aviokatastrofā cietušās Polijas prezidenta lidmašīnas pilots nav uzklausījis gaisa satiksmes dispečeru ieteikumus un atteicies lidot uz citu lidostu.

Svētdien pēcpusdienā par pirmajiem izmeklēšanas rezultātiem ziņoja krievi. Lidmašīnas katastrofu neizraisīja lidaparāta tehniskās problēmas, teica krievu puses izmeklēšanas grupas vadītājs Aleksandrs Bastrikins pēc pilota un lidostas dispečera sarunu izpētes.

Katastrofā cietusī Polijas oficiālā valdības lidmašīna bija ceļā uz Smoļenskas apgabalā esošo Katiņas memoriālu. Tā avarēja, nolaižoties biezas miglas apstākļos, skarot koku galotnes, nesasniedzot skrejceļu.

(papildināta ar pirmajām rindkopām)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits