Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Polijas Senāts prasīs pienācīgi novērtēt poļu nopelnus Enigmas kodu uzlaušanā

Polijas Senāts gatavojas apstiprināt rezolūciju, kuras mērķis ir panākt, lai pienācīgi tiktu novērtēti poļu nopelni nacistiskās Vācijas šifrēšanas mašīnas Enigma kodu uzlaušanā, vēsta Polijas Radio.

"Rietumeiropā joprojām pastāv priekšstats, ka šifru uzlaušana ir angļu nopelns," intervijā Aizsardzības ministrijas izdotajam nedēļrakstam Polska Zbrojna norāda senators Jans Rulevskis, kas pārstāv valdošo partiju Pilsoniskā platforma (PO). "Senāts vēlas atjaunot taisnīgumu."

"Enigma" kodu atšifrēšanai bija svarīga loma sabiedroto uzvarā Otrajā pasaules karā, un vēsturnieki pieļauj pat iespēju, ka ar tās palīdzību iegūtā informācija ļāvusi karu pabeigt dažus gadus agrāk. Kara priekšvakarā, 1939. gada jūlijā, Polijas ģenerālštāba šifrēšanas birojs britu un franču kolēģiem demonstrēja, kā uzlauzt nacistu saziņas sistēmas kodus. Poļi bija vienīgie, kuriem bija izdevies iefiltrēties Vācijas bruņoto spēku sakaru dienestā un jau kopš 1932.gada pārtvert vācu kodus.

Īpaša loma vācu ziņojumu atšifrēšanā bija poļu matemātiķiem Marianam Rejevskim, Ježijam Ročickim un Henrikam Zigalskim. Poļu darbu turpināja briti Bletčlijas parkā, muižā Anglijas vidienē, kur bija izvietota Lielbritānijas izlūkdienesta pārraudzītā atšifrēšanas nodaļa. Lai gan trīs minētie poļi nepiedalījās Bletčlijas darbā, tur esošajā memoriālā iemūžināti arī poļu kriptogrāfu nopelni. Tomēr Polijas senatori uzskata, ka nepieciešama viņu iejaukšanās, jo poļu šifrētāju nopelni ārvalstīs izdotajās vēstures grāmatās bieži noklusēti.

Prezidenta Broņislava Komorovska padomnieks profesors Romāns Kuzņars senatoru iniciatīvu novērtējis atzinīgi. "Ja mēs neuzsvērsim savus sasniegumus, tad neviens to mūsu vietā nedarīs," norāda Kuzņars.

Viņa viedoklis atspoguļo arī Lielbritānijā dzīvojošo poļu trimdinieku nostāju. 2001.gadā poļu sašutumu izsauca britu filma Enigma, kas tapusi pēc tāda paša nosaukuma Roberta Herisa romāna. "Enigmas autors izvēlējās poli attēlot kā nodevēju, lai gan mēs acīmredzami saprotam, ka tas ir nepelnīts to poļu apvainojums, kas cīnījās sānu pie sāna ar britu sabiedrotajiem," norādīja toreizējais Lielbritānijas Poļu federācijas prezidents Andzējs Moravičs.

17.oktobrī Polijas Senātā paredzēts atklāt izstādi, kurā būs atspoguļota poļu loma Enigmas kodu uzlaušanā. Tajā pašā dienā plānots arī parlamenta augšpalātas locekļu balsojums par piedāvāto rezolūcijas projektu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits