Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Poļu opozīcijas politiķis: Austrumu partnerība ir Vācijas projekts

Bijušais Polijas ārlietu ministra vietnieks Vitolds Vaščikovskis, kurš šobrīd parlamentā pārstāv opozīcijā esošo konservatīvo partiju "Likums un taisnīgums" (PiS), paziņojis, ka tā dēvētā Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerība nav vis Polijas un Zviedrijas kopīgā ideja, bet gan slēpts Vācijas projekts, vēsta Polijas Radio.

Uz to jau asi reaģējis Polijas ārlietu ministrs Radeks Sikorskis, norādot, ka šādi paziņojumi esot "bezatbildīgi".

Ar savu paziņojumu Vaščikovskis nāca klajā otrdien, piedaloties Batorija fonda rīkotajās debatēs. Viņš izteicās, ka ES Austrumu partnerība, kuras mērķis ir ciešāk piesaistīt blokam bijušās PSRS valstis, esot "vācu koncepts, kas maskēts kā poļu-zviedru iniciatīva".

"Mēs visi atceramies, ka [Austrumu partnerību] personīgi pieteica [Polijas] premjerministrs Donalds Tusks," reaģējot uz opozīcijas politiķa paziņojumu, trešdien atgādināja Sikorskis, piebilstot, ka sākotnēji iniciatīva saņēma Zviedrijas, bet pēc tam arī visas ES atbalstu.

Šobrīd Austrumu partnerība pasludināta par Polijas ES prezidentūras galveno jautājumu. "Es aicinu "Likumu un taisnīgumu" nenoskaņot poļus pret mūsu lielāko tirdzniecības partneri [un] pret lielāko iemaksu veicēju ES budžetā, no kura vislielāko labumu gūst Polija," uzsvēra Sikorskis.

PiS atrodoties pie varas laikā no 2005. līdz 2007.gadam, Varšavas un Berlīnes attiecības ievērojami pasliktinājās.

"Bijušais premjerministrs Jaroslavs Kačiņskis vēl nav pat atkārtoti kļuvis par premjerministru, bet viņš jau nodarījis kaitējumu Polijas tēlam, piebilda ministrs.

Kā ziņots, PiS līderis tikko klajā nākušajā grāmatā "Mūsu sapņu Polija" apgalvojis, ka Vācijas kanclere Angela Merkele vēlas, lai Polija pakļautos savai ietekmīgajai kaimiņvalstij.

Viņaprāt, Merkele "pārstāv to Vācijas politiķu paaudzi, kuri vēlas atjaunot Vācijas imperiālo varu". "Stratēģiska sadarbība ar Krieviju ir daļa no šī plāna, un Polija tam tikai ir šķērslis. Viņiem jāpanāk, ka mūsu valsts tiek pakļauta tādā vai citādā veidā," raksta bijušais premjerministrs.

"Būtiskākais ir tas, ka Merkele vēlas, lai Polija pakļautos, iespējams, maigā veidā, taču tā vienalga ir pakļaušanās," teikts grāmatā.

Tikmēr Vaščikovskis reaģējis uz Sikorska kritiku, trešdien sarunā ar aģentūru PAP paziņojot, ka, Kačiņskim atkal uzņemoties valdības vadību, "attiecības ar kancleri Merkeli būs pilnīgi normālas".

PiS asi iestājas pret iespējamo Krievijas ietekmes pieaugumu Eiropas drošības jautājumos, ko Maskava varētu panākt, izmantojot Vācijas atbalstu, un ārpolitiskās debates Polijā īpaši saasinājušās svētdien gaidāmo parlamenta vēlēšanu priekšvakarā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits