Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

precizēts (08:07) - Par Skotijas palikšanu Lielbritānijas sastāvā nobalsojuši 55,4% vēlētāju

Ceturtdien notikušajā Skotijas neatkarības referendumā 55,40% vēlētāju nobalsojuši par palikšanu Lielbritānijas sastāvā, liecina pēdējie rezultāti.

Šobrīd balsu skaitīšana pabeigta 29 no 32 balsu skaitīšanas apgabaliem.

Par Skotijas neatkarību nobalsojuši 44,60% vēlētāju.

Tādējādi neatkarības pretinieki līdz šim uzvarējuši 25 apgabalos, bet atbalstītāji četros - Dandī, Glāzgovā, Vestdanbārtonšīrā un Nortlenarkšīrā.

Referenduma iznākums tiks izšķirts atkarībā no tā, kura no nometnēm saņems absolūto balsu vairākumu, un šobrīd jau gandrīz droši var teikt, ka uzvarējuši Lielbritānijas vienotības atbalstītāji.

Tomēr Skotijas premjerministra vietniece Nikola Stērdžena uzsvēra, ka pat tādā gadījumā tik daudz cilvēku ir balsojuši par pārmaiņām, ka tas liecina par reālu neapmierinātību ar pašreizējo konstitucionālo kārtību, un Vestminsterai tās ir jāņem vērā un jāsniedz Skotijas parlamentam plašākas pilnvaras.

Skotijas BBC televīzijas Pirmā kanāla studijā ekspertu diskusijas jau pievērsušās jautājumam, kā Londona pildīs kampaņas pēdējās nedēļas laikā dotos solījumus vēl vairāk paplašināt Skotijas reģionālā parlamenta – Holirūda – pilnvaras.

Analītiķi tajā pašā laikā atzīst, ka Lielbritānijai, neskatoties uz savas vienotības saglabāšanu, var draudēt ilgstoša konstitucionālā krīze, jo jautājums netiks atrisināts tikai ar Skotijas reģionālās valdības pilnvaru paplašināšanu. Uz to var pretendēt arī Velsa un pat Ziemeļīrija.

Eksperti arī norāda, ka vienīgā Lielbritānijas sastāvdaļa, kurai līdz šim nav nekādas pašpārvaldes formas, ir Anglija, Viņi brīdina, ka arī angļi var sākt uzdot jautājumus, kāpēc par viņu likumiem Vestminsterā lemj visu pārējo reģionu pārstāvji.

Tajā pašā laikā eksperti jau atzīst, ka pārliecinoša "Nē" nometnes uzvara, ko sola provizoriskie rezultāti, sekmēs Skotijas separātisma jautājuma atbīdīšanu politiskās skatuves dibenplānā vismaz uz salīdzinoši ilgu laiku, kā arī referendumā sašķeltās sabiedrības saliedēšanos.

Precizēta 1.-4.rindkopa 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits