Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Pret Sarkozī sāks vairākas izmeklēšanas

Pret pašreizējo Francijas prezidentu Nikolā Sarkozī drīzumā tiks sāktas vairākas izmeklēšanas aizdomās par korupciju un priekšvēlēšanu kampaņas finansēšanas pārkāpumiem. Sarkozī tiesisko imunitāti zaudēs 15.jūnijā - mēnesi pēc jaunā prezidenta Fransuā Olanda svinīgās zvēresta nodošanas ceremonijas. Jau jūnija vidū Sarkozī plānots nopratināt.

Pats Sarkozī noliedz savu vainu, taču, kā liecina pērn pieredzētā eksprezidenta Žaka Širaka notiesāšana apsūdzībās par korupciju, Francijas tiesas ir gatavas vērsties arī pret bijušajiem prezidentiem. "Pagātnē tāda veida rīcība, kādā tiek apsūdzēts Sarkozī, bija ļoti plaši izplatīta, taču tiesas neuzsāka lietas," skaidro Politisko pētījumu centra analītiķis Filips Bro. "Viss ir ļoti mainījies. Tiesas kļuvušas daudz drosmīgākas."

Pirmā izmeklēšana, kas tiks sākta pret Sarkozī, saistīta ar iespējamu nelikumīgu kampaņas finansēšanu, izmantojot līdzekļus, kas saņemti no kosmētikas impērijas L'Oreal mantinieces un Francijas bagātākās sievietes Lilānas Betankūras. Izmeklēšanas tiesneši šobrīd izmeklē aizdomas, ka Betankūras darbinieki Sarkozī pārstāvjiem nodevuši prāvus naudas līdzekļus 2007.gada priekšvēlēšanu kampaņas finansēšanai. Tiek ziņots, ka vienā gadījumā maksājums sasniedzis pat 50 000 eiro (35 140 latus).

Saskaņā ar Francijas vēlēšanu likumu privātpersonas ziedojums priekšvēlēšanu kampaņai nedrīkst pārsniegt 4600 eiro (3232 latus).

Uz Sarkozī un viņa darbiniekiem krīt aizdomu ēna arī par rīkojumu uzsākt nelikumīgu policijas izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kā laikraksta Le Monde žurnālists ieguva informāciju Betankūras skandāla lietā. Šajā lietā apsūdzības izvirzītas Sarkozī tuvu stāvošam prokuroram un Francijas Iekšējās izlūkošanas aģentūras vadītājam Bernāram Skarsinī par nelikumīgu žurnālistu telefonsarunu vēstures iegūšanu.

Sarkozī draud izmeklēšana arī tā dēvētajā Karāči lietā, kurā diviem tuviem Sarkozī līdzgaitniekiem jau izvirzītas apsūdzības saistībā ar ieroču darījumu Pakistānā. Šī lieta saistīta ar laiku, kad Sarkozī ieņēma budžeta ministra amatu un lika izveidot fiktīvu kompāniju, lai novirzītu nelikumīgu finansējumu toreizējā premjerministra Eduāra Baladūra neveiksmīgajai priekšvēlēšanu kampaņai pirms prezidenta vēlēšanām. Turklāt šajā lietā tiek izmeklētas arī aizdomas, ka 2002.gada Karāči notikušais sprādziens, kurā dzīvību zaudēja 11 franču inženieri, ticis sarīkots aiz atriebības, ka pakistāniešu amatpersonām netika piešķirti solītie kukuļi.

Tāpat izskanējušas aizdomas, ka bijušais Lībijas diktators Muamars Kadafi Sarkozī 2007.gada priekšvēlēšanu kampaņai piešķīris 50 miljonus eiro. Oficiāli gan nav izskanējusi informācija, ka šajā lietā būtu sākta izmeklēšana.

Politiķe Segolēna Rojāla, kura neveiksmīgi startēja 2007.gada prezidenta vēlēšanās, uzskata, ka Sarkozī tik izmisīgi centās noturēties amatā, lai izvairītos no apsūdzībām. "Viņš ir nobijies, jo zaudēs prezidenta tiesisko imunitāti, un mēs visi zinām par korupcijas problēmām, kas metušas ēnu pār pēdējiem pieciem gadiem," vēl pirms vēlēšanām izteicās Rojāla.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits