Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Pudždemons nedosies uz Spāniju, lai stātos augstākās krimināltiesas priekšā

Katalonijas līdzšinējais premjerministrs Karless Pudždemons neatgriezīsies Spānijā, lai stātos augstākās krimināltiesas priekšā, jo "pastāv liela varbūtība, ka viņš tiks apcietināts", pavēstīja viņa advokāts.

Atbildot uz Nīderlandes medija NOS jautājumu, vai Pudždemons dosies uz Spāniju, ņemot vērā, ka viņš ir izsaukts uz Madrides tiesu, Pauls Bekārts sacīja: "Atbilstoši viņa man teiktajam, tas nenotiks."

"Tas tā ir tāpēc, ka mēs gaidām tālāku reakciju no Spānijas varasiestāžu puses, lai redzētu, kas notiek," viņš piebilda.

Pudždemons un vēl 13 viņa administrācijas locekļi, kurus Spānijas centrālā valdība atstādinājusi no amatiem, ir izsaukti uz Madrides Nacionālo tiesu - Spānijas augstāko krimināltiesu.

Spānijas prokurors pirmdien paziņoja, ka grasās Pudždemonam izvirzīt apsūdzības dumpī, par ko paredzēti līdz 30 gadiem cietumā, kūdīšanā un valsts līdzekļu neatbilstošā tērēšanā.

Nacionālā tiesa arī likusi Pudžemonam un viņa valdības amatpersonām trīs dienu laikā samaksāt depozītu 6,2 miljonu eiro apmērā par potenciālajiem naudassodiem.

Pudždemons šobrīd atrodas Briselē.

"Man nešķiet, ka viņš tuvāko nedēļu laikā atgriezīsies Spānijā," Beļģijas medijam VTM sacīja Bekārts.

"Pastāv liela varbūtība, ka Pudždemons tiks apcietināts," ja viņš atgriezīsies, piebilda advokāts.

Atbildot uz NOS jautājumu, vai Pudždemons var cerēt Spānijā uz taisnīgu tiesu, Bekārts sacīja: "Par to runāt būtu pāragri, bet tas pavisam noteikti varētu būt arguments, ko mēs varētu izmantot iespējamā izdošanas pieprasījuma lietā".

"Esmu strādājis ar daudzām lietām, kurās ir iesaistīti Spānijas baski, un šajos gadījumos pratināšana vienkārši notika šeit [Beļģijā] ar vietējo policiju," viņš sacīja.

Katalonijas valdība 1.oktobrī sarīkoja referendumu par reģiona neatkarību, lai gan tiesa bija atzinusi to par nekonstitucionālu.

Katalonijas reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Drīz pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešas pārvaldes atjaunošanu  Katalonijā. Spānijas premjers Marjano Rahojs atlaida Pudždemona vadīto Katalonijas  valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas 21.decembrī.

Top komentāri

Anna
A
Nekas vēl nav beidzies. Patiesā aina būs redzama pēc 21. decembra vēlēšanām, ja vien tās būs godīgas.
aptauja
a
Esmu atradis pilnos aptaujas datus. Tātad, par pašidentifikāciju: 49,7% - "Esmu katalonis, kas dzīvo Katalonijā", 18,6% - "Esmu spānis, kas dzīvo Katalonijā", 15,2% - "Esmu katalonis, kas dzīvo Spānijā", 5,3% - "Esmu spānis, kas dzīvo Spānijā", 10,5% - neviens no šiem variantiem, 0,8% nezina vai nav atbildējuši. 10,5%, kuriem neder neviens no variantiem, laikam ir imigranti. Interesanti, ka par kataloņiem sevi uzskata 64,9%, par spāņiem - 23,9%. 68,3% uzskata, ka dzīvo Katalonijā. 20,5% uzskata, ka dzīvo Spānijā.
Brisele
B
Īstenība ir daudz aizraujošāka nekā jūs domājat. Spānijas un ES intereses ir savijušas neiedomājamā veidā. Spānijas konstitūcija neparedz kāda reģiona atdalīšanos, bet īstenība ir tāda, ka Katalonijas neatkarību nevar novērst, nekaitējot pašas Spānijas interesēm. Spānijas ekonomiskais stāvoklis pasliktināsies neatkarīgi no tā, vai Katalonija kļūs neatkarīga, vai tiks ar varu paturēta Spānijā. Spānijas galvenā rūpe ir aizsargāt Spānijas stabilitāti, nevis par katru spēku paturēt Kataloniju. Savukārt, Eiropas Savienībai ir vairākas rūpes, tā negrib, lai pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES tiktu atdalīta arī Katalonija, tā negrib arī Spānijas ekonomikas sabrukumu, un tai tīri simboliski negribas sarauties, pāriet no 28 valstu savienības uz 27 valstīm. Katalonijas uzņemšana ES saglabātu 28 valstu savienību. Cena ir Spānijas glābšana. Spānijas parādu pārdalīšana un Spānijas ekonomikas atbalstīšana no ES puses. Atliek tikai, lai katra puse nezaudētu cieņu savu vēlētāju acīs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits