Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

PVO Eiropas reģionā ar Covid-19 vakcināciju izglābts pusmiljons cilvēku dzīvību

Vakcinācija pret Covid-19 Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Eiropas reģionā ir izglābusi 470 000 cilvēku dzīvību vismaz 60 gadu vecumā, tiek lēsts jaunā pētījumā, kuru veica PVO Eiropas Reģionālais birojs un Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC).

Pētījumā tika analizēti dati no Austrijas, Beļģijas, Čehijas, Francijas, Grieķijas, Horvātijas, Igaunijas, Islandes, Itālijas, Izraēlas, Īrijas, Kipras, Latvijas, Lielbritānijas (Anglijas un Skotijas), Lietuvas, Luksemburgas, Maltas, Melnkalnes, Moldovas, Norvēģijas, Polijas, Portugāles, Rumānijas, Slovākijas, Slovēnijas, Somijas, Spānijas, Šveices, Ukrainas, Ungārijas, Ziemeļmaķedonijas un Zviedrijas.

Aplēsēs nav iekļautas dzīvības, kas izglābtas, vakcinējot par 60 gadiem jaunākus cilvēkus, un tās, kas izglābtas, pateicoties vakcinācijas netiešam efektam slimības pārneses samazināšanās dēļ. 

Kopš 2019.gada decembra PVO Eiropas reģiona valstīs ir apstiprināti vairāk nekā 1,5 miljoni ar koronavīrusu SARS-CoV-2 saistīti nāves gadījumi, tai skaitā 90,2% cilvēkiem vismaz 60 gadu vecumā.

Covid-19 vakcīnu straujā izstrāde un izmantošana ir sniegusi ļoti vajadzīgo aizsardzību no smagās slimības un visneaizsargātāko cilvēku nāves, tomēr šo vakcīnu izmantošanas ātrums un apjoms PVO Eiropas reģiona valstīs ir nevienmērīgs. 

Pētījuma autori aplēsa nāves gadījumu skaitu starp vismaz 60 gadus veciem pieaugušajiem, kas būtu bijis bez vakcīnu izmantošanas, balstoties uz iknedēļas ziņojumiem par reālo nāves gadījumu skaitu.

Viņi pēc tam aprēķināja vakcinācijas dēļ izglābto dzīvību skaitu kā starpību starp šīm aplēsēm un reālo nāves gadījumu skaitu šajā vecuma grupā, par kuriem ziņots laikā no 2020.gada decembra līdz 2021.gada novembrim.

Tika aplēsts, ka pētījumā ietvertajās valstīs šajā periodā un vecuma grupā vakcinācija pret Covid-19 izglābusi 469 186 cilvēku dzīvības, par apmēram pusi samazinot gaidāmo nāves gadījumu skaitu.

30 valstīs, kur bija pieejami dati arī mazākās vecuma grupās, vislielākais izglābto dzīvību skaits - 261 421 - bija cilvēkiem vismaz 80 gadu vecumā.

Pētījumā ietvertajās valstīs pilnīgi vakcinēti bija 20% līdz 100% no cilvēkiem vismaz 60 gadu vecumā. Tajā aplēsts, ka vislielākais izglābto dzīvību skaits bija valstīs, kur vakcinācija sākās ātrāk un mērķa grupā vakcinācijas aptvere bija augsta. 

Pētījumā atzīts, ka vakcinācija ir viens no svarīgākajiem pasākumiem pandēmijas iegrožošanai,  bet ir vajadzīgi arī citi pasākumi, lai ierobežotu vīrusa pārnesi.

Pētījumā ietvertajās valstīs ar vakcināciju novērsti vidēji 51% nāves gadījumu. Visaugstākais novērsto nāves gadījumu īpatsvars - 93% - bija Islandē, kur pilnīgi vakcinēti 100% cilvēku minētajā vecuma grupā, bet viszemākais - 6% - tas bija Ukrainā, kur šajā vecumā grupā daļēji vakcinēti 29% un pilnīgi vakcinēti 20%.

Latvijā, kur minētajā vecuma grupā daļēji vakcinēti 74% un pilnīgi vakcinēti 62%, novērsto nāves gadījumu īpatsvars bija 26%. Lietuvā, kur šajā grupā daļēji vakcinēti 78% un pilnīgi vakcinēti 75%, novērsti 45% nāves gadījumu. Igaunijā ar 75% daļēji vakcinēto un 72% pilnīgi vakcinēto novērsti 34% nāves gadījumu. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits