Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Rumānija un Bulgārija vienojas ar Austriju par daļēju pievienošanos Šengenas zonai

Rumānija un Bulgārija ir panākušas vienošanos ar Austriju par pievienošanos Eiropas Šengenas zonai jūrā un gaisā 2024.gada martā, bet lēmums par sauszemes robežu atvēršanu uz laiku ir atlikts.

"Rumānija pēc 13 gadiem beidzot pievienosies Šengenas zonai! Mums par to ir politiska vienošanās," sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja Rumānijas premjerministrs Marsels Čolaku.

Rumānijas Iekšlietu ministrija norādīja, ka starp trim valstīm ir panākta politiska vienošanās par zonas paplašināšanu "līdz Rumānijas un Bulgārijas gaisa un jūras robežām" no 2024.gada marta. Jautājums par sauszemes robežu atvēršanu ir atlikts līdz sarunām nākamgad.

Austrija, kas pirms gada uzlika veto abu valstu uzņemšanai Šengenas zonā, decembra sākumā izvirzīja ideju par tā dēvēto "gaisa Šengenu". Austrija paziņoja, ka ir gatava atvieglot gaisa satiksmi reglamentējošos noteikumus attiecībā uz Bulgāriju un Rumāniju, ja Brisele nostiprinās ES ārējās robežas.

Rumānija un Bulgārija ir ES dalībvalstis kopš 2007.gada. 2022.gada beigās tās cerēja pievienoties Šengenas zonai, bet Austrija uzlika veto abu valstu pieteikumiem. Austrija uzskata, ka tai gadiem ilgi nācies samierināties ar nesamērīgi lielu nelegālo imigrāciju, ko rada vāji aizsargātās Šengenas ārējās robežas.

Šengenas zona tika izveidota 1985.gadā, un tajā ietilpst 23 no 27 ES dalībvalstīm, kā arī Šveice, Norvēģija, Islande un Lihtenšteina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits