Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Sākusi darbu jaunā Grieķijas valdība Luka Papadema vadībā

Piektdien sākusi darbu Grieķijas jaunā nacionālās vienotības valdība bijušā Eiropas Centrālās bankas (ECB) viceprezidenta Luka Papadema vadībā, kurai būs jāpanāk, lai Grieķijas parlaments apstiprinātu Eiropas Savienības (ES) pieņemto plānu valsts glābšanai no bankrota.

Jaunās valdības locekļi piektdien deva zvērestu.

Finanšu ministra amatu saglabājis Evangels Venizels, bet jaunajā valdībā kā ārlietu ministrs apstiprināts bijušais ES vides komisārs Stavrs Dims, kā arī pirmo reizi kopš 1974.gada valdībā iekļauti vairāki galēji labējie politiķi.

Valdības kodolu veido līdzšinējā premjera Georga Papandreu sociālistiskā partija PASOK un līdz šim opozīcijā bijusī konservatīvā "Jaunā demokrātija", kā arī nacionālistiski noskaņotā Tautas pareizticīgo manifestācija (LAOS).

Trīspadsmit iepriekšējās valdības locekļi ir saglabājuši amatus arī jaunajā valdībā, bet "Jaunā demokrātija" saņēma aizsardzības ministra amatu, kurā būs bijušais Atēnu mērs Dimitris Avramopuls, savukārt nacionālisti saņēma infrastruktūras ministra portfeli.

Jaunās valdības pirmais uzdevums būs pārliecināt ES un Starptautisko Valūtas fondu (SVF) piešķirt starptautiskā aizdevuma kārtējo maksājumu astoņus miljonus eiro (5,6 miljoni latu).

Līdzšinējais premjerministrs Papandreu otrdien aicināja savas valdības ministrus iesniegt atlūgumus, lai atvieglotu jaunā ministru kabineta veidošanas procesu, un pateicās valdības locekļiem par darbu.

Grieķijas politiķu sarunās svētdienas vakarā tika panākta vienošanās par nacionālās vienotības valdības veidošanu. Galvenās politiskās partijas - PASOK un labējā "Jaunā demokrātija" - ir vienojušās par ārkārtas vēlēšanu rīkošanu 19.februārī.

Papandreu iepriekš uzstāja, ka nacionālas vienotības valdība jāveido, lai īstenotu glābšanas plāna nosacījumus, ko pagājušajā mēnesī pēc intensīvām sarunām vienojās Eiropas Savienības (ES) līderi, un Grieķija varētu saņemt starptautiskā aizdevuma kārtējo maksājumu - astoņus miljardus eiro (5,6 miljardi latu), kas jāsaņem līdz 15.decembrim, kad valsts kasē aptrūksies līdzekļu valsts saistību izpildei.

Jaunajai valdībai, kuru atbalsta 254 no 300 parlamenta deputātiem, būs jāveic virkne nepopulāru taupības pasākumu, lai saņemtu otro ES glābšanas paketi 100 miljardu eiro (70 miljardu latu) lielumā un par šādu pašu summu jāsamazina valsts parāds.

64 gadus vecais Papadems, kurš nav nevienas politiskās partijas biedrs, ir starptautiski respektēts ekonomists, Grieķijas zinātņu akadēmijas loceklis. No 1994. līdz 2002.gadam viņš bija Grieķijas centrālās bankas prezidents, bet no 2002. līdz 2010.gadam - Eiropas Centrālās bankas (ECB) viceprezidents.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits