Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Sanktgallenes kantonā Šveicē rīkos referendumu par parandžu aizliegumu

Šveices kantona Sanktgallenes pilsoņi referendumā lems par seju aizsedzoša apģērba nēsāšanas aizliegumu sabiedriskā vietā.

Pērn Sanktgallenes kantona parlaments pieņēma likumprojektu, kas liedz ikvienai personai sabiedriskā vietā atrasties seju aizsedzošā apģērbā, ja tā apdraud sabiedrisko vai reliģisko mieru, kas tiktu izvērtēts katrā konkrētā gadījumā.

Tas attiecas arī uz musulmaņu sievietēm, kuras nēsā parandžas, un cilvēkiem, kuri noziedzīgu nolūku dēļ aizsedz sejas demonstrāciju un protestu laikā.

Kantona iedzīvotājiem tagad būs jāsaka galavārds par jauno likumprojektu pēc tam, kad sociālistu, "zaļo" un Zaļo liberāļu jaunatnes organizācijas aizsāka referenduma kampaņu un savāca nepieciešamos 4000 parakstu, lai referendumā apstrīdētu parlamenta priekšlikumu, vēsta ziņu aģentūra ATS.

Seju aizsedzoša apģērba jautājums pēdējos gados Šveicē ticis aktīvi debatēts.

Tičīno 2016.gadā kļuva par pirmo kantonu, kas ieviesa aizliegumu sabiedriskā vietā nēsāt parandžu un nikabu, izņēmumu neparedzot arī tūristiem.

Pērn Glarusas kantona iedzīvotāji noraidīja līdzīgu aizliegumu, bet Šveices federālais parlaments noraidīja likumprojektu šādu aizliegumu ieviest visā valstī.

Tomēr jādomā, ka jautājums nonāks līdz balsojumam federālajā referendumā pēc tam, kad pilsoņu aizsāktai iniciatīvai izdevās savākt pietiekamu skaitu parakstu tā rīkošanai.

Federālā līmenī iesniegtā iniciatīva paredz vēl stingrāku aizliegumu nekā Sanktgallenē. Visas valsts līmenī tiek rosināts ieviest vispārēju aizliegumu sabiedriskā vietā nēsāt seju aizsedzošu apģērbu, paredzot noteiktus izņēmumus veselības, drošības vai laikapstākļu dēļ.

Šveices valdība iestājas pret šo iniciatīvu un ir iesniegusi alternatīvu priekšlikumu, kas paredz aizliegumu spiest citu personu nēsāt seju aizsedzošu apģērbu.

Janvārī rīkotā sabiedriskās domas aptaujā noskaidrots, ka vairums šveiciešu atbalsta aizliegumu sabiedriskā vietā nēsāt parandžu.

Top komentāri

nē islamofašismam
n
Vispārējs aizliegums un viss. Ja kādam islamofašistam nepatīk, lai nelien Eiropā. Un lai nesāktos atrunas ''bet es tieši neapdraudu...'' Vācu ložmetējnieks, kas 1941. gada 22. gada jūnijā atradās PSRS pārgājiena kolonnas sastāvā un nesa ieroci ''pārgājiena'' stāvoklī, arī nevienu tieši neapdraudēja :P
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits