Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Slovākijas parlamenta vēlēšanās uzvarējusi opozīcija

Slovākijā sestdien notikušajās parlamenta vēlēšanās uzvarējusi konservatīvā prorietumnieciskā partija Parastie cilvēki un neatkarīgās personības (OL’aNO), un gaidāms, ka kopā ar citām opozīcijas partijām tā izveidos valdošo vairākumu.

Pēc svētdien publiskotajiem provizoriskajiem rezultātiem, OL'aNO ieguvusi 25% balsu un 53 vietas parlamentā, kurā ir pavisam 150 deputāti.

OL'anO līderis Igors Matovičs  paziņojis, ka viņš ir gatavs sarunām par valdošo koalīciju ar labējo partiju Mēs esam ģimene, kas saņēmusi 8,2% balsu un 17 vietas parlamentā,  eiroskeptisko, biznesam labvēlīgi noskaņo partiju Brīvība un solidaritāte, kas izcīnījusi 6,3% balsu un 13 deputātu mandātus, kā arī bijušā prezidenta Andreja Kiskas izveidoto konservatīvo partiju Tautai, kas ieguvusi 5,8% balsu un 12 vietas parlamentā.

Līdz šim valdošā ekspremjera Roberto Fico vadītā centriski kreisā partija Smer-SD (Virziens-sociāldemokrātija) ieguvusi 18,3% balsu un 38 deputātu vietas. Smer-SD pašreizējās koalīcijas partneres galēji labējā eiroskeptiskā Slovāku nacionālā partija (SNS)  un viena mazāka partija, kas pārstāv ungāru minoritāti, vēlēšanās sestdien neieguva nevienu vietu parlamentā.

Savukārt labēji radikālā Tautas partija-Mūsu Slovākija (L’SNS) saņēmusi 8% balsu un 17 vietas parlamentā. Partijas biedri lieto nacistu sveicienu, vaino čigānus noziedzībā trūcīgajos rajonos, dēvē NATO par teroristu organizāciju un vēlas, lai Slovākija izstājas no NATO un Eiropas Savienības. Pārējās Slovākijas partijas ir izslēgušas sadarbību ar L’SNS, kas iemantojusi atbalstu jaunu cilvēku vidū, kuriem apnikusi korupcija un tradicionālo partiju nespēja tikt galā ar problēmām, kas palikušas mantojumā no komunistiskā režīma. 

Smer-SD atradusies pie varas Slovākijā lielāko daļu no pēdējiem 14 gadiem. Ieprieksējās parlamenta vēlēšanās 2016.gadā partija izcīnīja 28,3% balsu, savā priekšvēlēšanu kampaņā uzsverot, ka tā iestājas pret imigrāciju.

Taču Smer-SD reputāciju iedragāja politiskā vētra, kas sekoja žurnālista Jana Kucjaka un viņa līgavas slepkavībai, kas notika 2018.gada februārī. Izmeklēšanā atklājās plaši korupcijas tīkli, kas bijuši aktīvi desmitgadēm ilgi un kuros iesaistītas visas valdības kopš gadsimtu mijas.

Kucjaka un viņa līgavas slepkavība izraisīja Slovākijā masu protestus un politisko krīzi, kas noveda pie Fico trīs partiju koalīcijas sabrukuma.

Pēc tam tika izveidota jauna valdība no to pašu trīs partiju ministriem bijušā vicepremjera, Smer-SD politiķa Pētera Pelegrīni vadībā.

Kucjaks pirms nāves rakstīja par saistību starp itāļu mafiju un Fico tuvu stāvošiem cilvēkiem, kā arī par korupcijas skandāliem, kas saistīti ar Smer-SD.

Kucjaka un viņa līgavas slepkavības lietā tiesāti tiek četri cilvēki, kuriem notiesāšanas gadījumā draud no 25 gadiem cietumā līdz mūža ieslodzījumam.

Viens no apsūdzētajiem ir uzņēmējs Marjans Kočners, kurš, kā tiek uzskatīts, pasūtīja Kucjaka slepkavību. Izmeklēšanā atklājās, ka Kočners ir izveidojis plašu kontaktu tīklu ar politiķiem, tostarp Smer-SD biedriem, tiesnešiem un prokuroriem, kuri palīdzējuši viņam darījumos.

Kočneram ceturtdien tika piespriests 19 gadu ilgs cietumsods atsevišķā lietā par krāpšanu un citiem noziegumiem.

Top komentāri

30 gadu vēsture vienā teikumā
3
"Pārējās Slovākijas partijas ir izslēgušas sadarbību ar L’SNS, kas iemantojusi atbalstu jaunu cilvēku vidū, kuriem apnikusi korupcija un tradicionālo partiju nespēja tikt galā ar problēmām, kas palikušas mantojumā no komunistiskā režīma."
LETAs ķīselis
L
"vēlēšanās uzvarējusi prorietumnieciskā partija un gaidāms, ka kopā ar citām opozīcijas partijām tā izveidos valdošo vairākumu" + "viņš ir gatavs sarunām ar eiroskeptisko partiju Brīvība un solidaritāte"
mjā
m
Cīņa ar korupciju liecina, ka tā ir nevis cīņa PRET korupciju, bet gan cīņa PAR korupciju. Cīņa par iespēju korumpēties.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits