Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ukrainas CVK nereģistrē Saakašvili partijas kandidātus parlamenta vēlēšanām

Ukrainas Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) nolēmusi nereģistrēt bijušā Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili dibinātās un vadītās partijas Jauno spēku kustība izvirzītos kandidātus nākammēnes gaidāmajām parlamenta ārkārtas vēlēšanām.

Šādu lēmumu, kas tika pieņemts sēdē svētdien, CVK skaidro ar to, ka kandidātu izvirzīšanā pieļauti pārkāpumi.

CVK norāda, ka partijas padomei nav bijis tiesību apspriest dalību gaidāmajās parlamenta vēlēšanās sēdē 8.maijā, jo valsts prezidents Volodimirs Zelenskis dekrētu par parlamenta pirmstermiņa vēlēšanu rīkošanu parakstījis tikai 21.maijā.

CVK arī konstatējusi, ka kandidātu izvirzīšana Jauno spēku kustības ārkārtas kongresā 10.jūnijā notikusi, pārkāpjot partijas statūtus. Kongresā apstiprinātā vēlēšanu saraksta līderis ir Saakašvili.

Jau ziņots, ka Zelenskis 28.maijā atjaunoja Saakašvili Ukrainas pilsonību, kuru viņam bija atņēmis iepriekšējais Ukrainas prezidents Petro Porošenko. Savukārt tiesa 21.jūnijā atzina, ka Saakašvili ir tiesības kandidēt vēlēšanās, jo viņš atbilst prasībai, ka kandidātam jābūt nodzīvojušam valstī pēdējos piecus gadus.

Saakašvili  sākotnēji bija Porošenko sabiedrotais un pēc viņa aicinājuma 2015.gadā uzņēmās Odesas apgabala gubernatora amatu, taču pusotru gadu vēlāk viņš atkāpās no šī amata un kļuva par Porošenko oponentu un pret viņu vērstās protestu kustības līderi.

Ukrainā  Saakašvili bijušas izvirzītas apsūdzības par sadarbību ar noziedzīgu organizāciju un par apvērsuma plānošanu. Porošenko 2017.gada jūlijā Saakašvili anulēja Ukrainas pilsonību.

Gruzijas tiesa 2018.gadā aizmuguriski piesprieda Saakašvili  trīs gadu cietumsodu par varas ļaunprātīgu izmantošanu savas prezidentūras laikā. Saakašvili savu vainu noliedz un viņam Gruzijā un Ukrainā izvirzītās kriminālapsūdzības dēvē par politiski motivētām.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka nevar kandidēt vienlaicīgi divās vietās - Kijevas centrālajā psihiatriskajā slimnīcā un Ukrainas centrālajā vēlēšanu komisijā.
hmmm
h
Kāpēc Latvijas valdības atkal saldi čuč? Saakašvili nekavējoties ir jāieceļ par Ogres mežsaimniecības ardoskolas direktoru.
Uldis
U
Un pareizi dara !!!! To ASV kalpu sen vajadzēja nobliest !!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits