Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ukrainas jaunā pretkorupcijas tiesa darbu sāks septembrī

Ukrainas jaunā pretkorupcijas tiesa, kuras izveidi pieprasīja Ukrainas sabiedrotie Rietumos un aktīvisti, darbu sāks 5.septembrī, trešdien paziņoja institūcija.

Atklāšanas datumu noteica pirmajā jaunās tiesas tiesnešu kopsapulcē, kurā slēgtā balsojumā ievēlēja arī galveno tiesnesi.

Līdzšinējā Harkovas apgabala tiesas tiesnese Oļena Tanaseviča pēc ievēlēšanas galvenās tiesneses amatā sacīja, ka "mēs sākam darbu Ukrainai pilnīgi jaunā tiesā un ļoti labi apzināmies atbildību, ko mums uzticējusi Ukrainas sabiedrība".

Ukrainas pretkorupcijas tiesā ir 38 tiesneši, kas izvēlēti vairākos konkursos, kurus uzraudzīja Ukrainas un starptautiski eksperti.

27 no tiesnešiem strādās zemākas instances tiesas palātā, bet pārējie 11 izskatīs apelācijas.

Cīņa pret augsta līmeņa korupciju ir lielākā prasība, kas izskanēja 2013.-2014.gada eiropeiski noskaņotās sabiedrības daļas sacelšanās laikā, kad tika gāzts iepriekšējais prokrieviski noskaņotais režīms. Tāpat to pieprasa arī Ukrainas atbalstītāji rietumvalstīs, tostarp Starptautiskais Valūtas fonds.

Rietumvalstu un Ukrainas aktīvistu spiediena rezultātā jaunās varasiestādes Ukrainā ir izveidojušas vairākas jaunas pretkorupcijas institūcijas.

Tomēr specializētas tiesas, kas paredzēts kā šīs sistēmas stūrakmens, izveide ir ieilgusi, un pēdējo gadu laikā par korupciju nav notiesāta neviena augsta ranga amatpersona.

Janvārī publicētajā jaunākajā ziņojuma organizācija Transparency International pēc korupcijas uztveres indeksa Ukrainu ierindoja 120.vietā no 180 valstīm.

Ukrainas sniegums bijis labāks nekā Krievijai (138.vieta) un ir uzlabojies kopš 2014.gada, kad valsts ieņēma 142.vietu, tomēr korupcijas uztveres indeksā tā joprojām atpaliek no kaimiņvalstīm Eiropas Savienībā, kurai vēlas pievienoties.

Nespēja atrisināt samilzušo korupcijas problēmu tiek uzskatīta par nozīmīgu iemeslu, kādēļ prezidenta vēlēšanās pagājušajā mēnesī sakāvi cieta Petro Porošenko, kurš prezidenta amatā bija kopš 2014.gada.

Komiķis Volodimirs Zelenskis, solot "nulles iecietību" pret korupciju, uzvarēja Porošenko vēlēšanu otrajā kārtā, iegūstot 73% vēlētāju atbalsta. Gaidāms, ka amatā viņš stāsies tuvāko nedēļu laikā.

 

Top komentāri

Jan
J
Jus varat maksat par 40% mazak par elektroenergiju, nekada veida maldinot vai parkapjot likumu! Es iesaku visiem izlasit so rakstu - http://bit.ly/electrolv Es to esmu izmantojis kops decembra, un rekins patiesam ir kluvis mazaks! a
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits