Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints
"Valdībai manipulēt ar faktiem - tas allaž ir bīstami," uzsver Reportieri bez robežām vadītājs Kristofs Deluārs

Ukrainu nopeļ par Babčenko nāves inscenēšanu

Organizācijas Reportieri bez robežām pārstāvji asi nosodījuši Ukrainas drošībnieku rīcību, viņiem inscenējot Kremļa kritiķa Arkādija Babčenko nāvi. Pēc tam, kad trešdienas vakarpusē kļuva zināms - Babčenko tomēr nav noslepkavots un piedalās Ukrainas Drošības dienesta (UDD) rīkotā preses konferencē, organizācijas ģenerālsekretārs Kristofs Deluārs izteicās: "Žurnālista parādīšanās, protams, ir liels atvieglojums, bet tas, ka UDD šādā veidā manipulēja ar patiesību, ir satraucoši un skumji."

Deluārs ierakstā vietnē Twitter norādīja, ka "Reportieri bez robežām pauž dziļāko sašutumu, secinot, kā UDD manipulēja ar informāciju. Šī ir jauna informācijas kara pakāpe. Valdībai manipulēt ar faktiem - tas allaž ir bīstami, jo īpaši, ja šajos viltus stāstos izmantoti žurnālisti." 

Kritiku Ukrainai veltīja arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) pārstāvis preses brīvības jautājumos Hārlems Dezīrs: "Izsaku nožēlu par Ukrainas lēmumu izplatīt viltus informāciju par žurnālista nāvi. Valsts pienākums ir sabiedrībai sniegt patiesu informāciju." 

Protams, ka izdevību kritizēt Ukrainu garām nelaida arī Kremlis, Krievijas Ārlietu ministrijas preses pārstāvei Marijai Zaharovai Ukrainas specdienestu operāciju nodēvējot par "maskarādi propagandas nolūkos".

Jāatgādina, ka neilgi pēc paziņojuma par Babčenko nonāvēšanu izrādījās, ka šis paziņojums bija daļa no Ukrainas drošībnieku organizētas specoperācijas, lai notvertu Babčenko atentāta organizētājus. Pats Babčenko trešdien preses konferencē izteicies, ka "cita veida nebija" un vēlāk arī ietvītojis, ka grib nodzīvot "līdz 96 gadu vecumam pēc tam, kad būs dejojis uz Putina kapa".

Babčenko, kurš dienēja Krievijas bruņotajos spēkos gan pirmā, gan otrā Čečenijas konflikta laikā un piedalījās arī kaujas operācijās, sāka publicēties Krievijas opozīcijas laikrakstā Novaya Gazeta, tostarp asi kritizējot Kremli par piecu dienu karu ar Gruziju, kā arī nosodot 2014. gadā veikto Krimas aneksiju un Krievijas iesaisti Ukrainas konfliktā. Babčenko, kurš vairākkārt saņēmis draudus, arvien vairāk bažījās par savu drošību.

Babčenko Krieviju pameta pērn, kad saņēma nāves draudus pēc sava ieraksta sociālajā tīklā Facebook par Krievijas militārās lidmašīnas avāriju 2016. gada nogalē. Toreiz bojā gāja 92 cilvēki - Krievijas armijas karavīri, Aleksandra Aleksandrova vārdā nosauktā Krievijas armijas dziesmu un deju ansambļa mākslinieki un žurnālisti - kuri devās sagaidīt Jaungadu Sīrijā. Babčenko ierakstā Facebook Krieviju nodēvēja par agresoru, bet jau drīz valsti pameta, baidoties par savu drošību.

Babčenko apgalvoja, ka mēnesi pirms nupat notikušās UDD operācijas esot saņēmis jau pavisam konkrētu informāciju par Krievijas plāniem viņu likvidēt, tāpēc nolēmis šajā operācijā sadarboties ar Ukrainas drošībniekiem.

Top komentāri

trusis nejaukais
t
labi nu tur ir apspriezhams cik slikti ir manipuleet ar oficaalu informaaciju noluukaa nokjert slepkavu bet fakts ir ka cilveeka dziiviiba ir izglaabta un noziedznieks notverts. mani vairaak uztrauc kaapeec biedrs Deluaars uzskata ka zurnaalisti ir kaadi iipashi cilveeki? Taatad ja cilveeka specialitaate ir piemeeram pavaars vai policists, tad shis cilveeks ir kautkaa mazaak noziimiigs? Vai tikai biedram Deluaaram neshkjiet, ka vinjsh un vinja profesijas paarstaavji ir kautkaadi Dieva izredzeetie? Shitaaus zhurnaalistus momentaali ir jaaaizved pie psihiatra Napoleona sindroma paarbaudei.
.
.
Ja tas bija nepieciešams, lai notvertu organizētāju un killeri, tad tas ir atmaksājies ar uzviju. Krievija "spēlē" spēles bez noteikumiem, tāpēc visas metodes var būt attaisnotas, galvenais, ka pasūtījums bija reāls un Babčenko varēja nogalināt, tāpat, kā tos 30, kuri esot nošaujamo sarakstā. Bet tas nenozōmē, ka var atslābt, jo putlande turpinās iesākto.
Doma
D
Tam idiotam labāk patiktu ka cilvēks pa īstam būtu beigts? Tad, protams, varētu stenēt ka vēl viens no žurnālistiem ir gājis bojā...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits