Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Ungārija meklē jaunu līderi krīzes risināšanai

Ungārija līdz ar Latviju un Īslandi kļuvusi par vienu no Eiropas valstīm, ko visvairāk skārusi pasaules ekonomikas krīze. Kā viens no Ungārijas problēmu cēloņiem tiek minēta valdības nespēja pieņemt grūtus lēmumus, kas varētu izraisīt sabiedrības neapmierinātību. Ungārijas premjers Ferencs Ģurčāņs nesen paziņoja par atkāpšanos no amata, jo negribot būt par šķērsli reformām. Viņa vadītā Sociālistu partija tagad meklē jaunu premjeru.

Nākamais valdības vadītājs no F.Ģurčāņa mantos smagu ekonomikas krīzi un dusmīgus vēlētājus. Lai novērstu draudošo bankrotu, Ungārijas valdība bija spiesta aizņemties 25 miljardus dolāru no Starptautiskā Valūtas fonda (SVF), Pasaules Bankas un Eiropas Savienības. SVF pieprasa nekavējoties samazināt valsts izdevumus un budžeta deficītu.

Forinta kritums

Ungārijas problēmas pastiprina nacionālās valūtas (forinta) kursa kritums. Kopš gada sākuma forints krities par 13% attiecībā pret eiro un 19% attiecībā pret ASV dolāru. Tas sagādā lielas problēmas Ungārijas uzņēmējiem un mājsaimniecībām, kas ekonomikas uzplaukuma laikā ņēma kredītus ārvalstu valūtā, galvenokārt eiro un Šveices frankos. Ekonomikas ministrs Gordons Bajnai laikrakstam Nepszabadsag atzinis, ka Ungārijai draud "valūtas krīze, kas var izraisīt sociālu un ekonomisku sabrukumu".

Ekonomikas eksperti secina, ka arī pati Ungārijas valdība nav bez vainas, jo vilcinājās īstenot reformas, kas būtu uzlabojušas ekonomikas konkurētspēju. Kā secina žurnāls The Economist, valsts attīstību apgrūtina korupcija (it sevišķi ES fondu naudas sadalē), lielais parādu slogs un ēnu ekonomika, kas veido līdz pat 20% no iekšzemes kopprodukta. Privātais sektors ar saviem nodokļiem spiests uzturēt milzīgu valsts pārvaldes aparātu un pensionāru armiju. No četriem miljoniem ekonomiski aktīvo iedzīvotāju 700 000 ir nodarbināti valsts sektorā. Ungārijā ir desmit miljoni iedzīvotāju, no kuriem trīs miljoni ir pensionāri. Vidējais ungārs aiziet pensijā jau 58 gadu vecumā, informē The Wall Street Journal.

Opozīcija vilcinās

Lai mazinātu valsts pārvaldes izdevumus un mainītu pensiju sistēmu, valdībai nāksies pieņemt nepopulārus lēmumus, bet valdošā Sociālistu partija ir atkarīga no pensionāru un valsts darbinieku balsīm. Tādēļ izskanējusi doma premjera amatam izvirzīt ar sociālistiem nesaistītu uzņēmēju. F.Ģurčāņs saviem partijas biedriem ieteicis izvirzīt premjera amatam Electrolux Hungary vadītāju Jānošu Takāču, ziņo DPA.

Pēc analītiķu domām, sociālisti un viņu koalīcijas partneri nevilcināsies ar jaunas valdības veidošanu, jo negrib pieļaut ārkārtas vēlēšanas. Aptaujas rāda, ka vēlēšanās uzvarētu labējās opozīcijas partija Fidesz. Taču arī Fidesz nebūt neraujas pie varas. "Fidesz runā tā, it kā ļoti gribētu vēlēšanas, bet patiesībā viņi baidās no darba. Ja viņi uzvarētu vēlēšanās, viņiem nāktos cīnīties ar finanšu krīzi un meklēt risinājumus," žurnālam Time stāsta analītiķis Kristiāns Sabadošs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits