Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Vācijā SS soda vienības dalībniekam piespriests mūža ieslodzījums

Vācijā beidzot noslēdzies viens no pēdējiem tiesas procesiem pret nacistu kara noziedzniekiem, tiesai Āhenē otrdien piespriežot mūža ieslodzījumu 88 gadus vecam _SS _slepkavam par trīs civiliedzīvotāju nogalināšanu nacistu okupētajā Nīderlandē 1944.gadā.

Heinrihs Bēre, kurš atzinies aukstasinīgās civiliedzīvotāju slepkavībās, sešas desmitgades pamanījās izvairīties no 1947.gadā viņam aizmuguriski piespriestā cietuma un atgriezties savā dzimtajā pilsētā Vācijā.

Bēre uz tiesu bija ieradies ratiņkrēslā. Viņš neizrādīja emocijas, kad ļaužu pārpildītajā tiesas zālē tika nolasīts spriedums.

Žurnālā Focus 2008.gadā Bēre atzinās, ka aukstasinīgi nošāvis farmaceitu Frici Biknesu, velosipēdu veikala īpašnieku Tēnisu de Grotu un Fransu Villemu Kustersu. Bēre sacīja, ka viņam kā SS soda vienības dalībniekam bija jānogalina aizdomās turētie pretošanās kustības dalībnieki vai to atbalstītāji. Ja viņš to nedarītu, tiktu nosūtīts uz koncentrācijas nometni.

Bēre par pretošanās kustības dalībnieku nogalināšanu izteicies pat visai ciniski. «Tas nebija grūti,» viņš sacīja intervijā Focus. «Vajadzēja nospiest tikai sprūdu.»

Tiesnesis Gerds Nols sacīja, ka Bēres vienības locekļi, «tērpušies civilā apģērbā, savus noziegumus pastrādāja agros rītos vai vēlos vakaros». Pats Bēre brīdī, kad viņš nogalināja savus upurus, nebija pakļauts pilnīgi nekādam riskam, piebilda tienesis.

88 gadus veco vīru, kura tēvs bija nīderlandietis un kurš bija uzaudzis Nīderlandē, 1949.gadā Amsterdamā notiesāja uz nāvi. Vēlāk spriedumu aizstāja ar mūža ieslodzījumu. Līdz 1949.gadam Bēre strādāja Vācijā par ogļraci. 1980.gadā Vācija atteicās Bēri izdot Nīderlandei, to pamatojot ar neiespējamību noskaidrot, vai viņš ir Vācijas pilsonis vai bezpavalstnieks. Pēc kara viņam tika atņemta Nīderlandes pilsonība un liegta Vācijas pilsonība, kas esot piesolīta, 1940.gadā iestājoties SS soda vienībā.

2003.gadā Nīderlande pieprasīja, lai Bēre viņam piespriesto sodu izciestu Vācijā, taču šo prasību pēc četriem gadiem noraidīja Ķelnes tiesa, kas atzina, ka 1949.gada prāvā nav ievērotas taisnīgas tiesas pamatnormas. Vēlāk Vācijas tiesa atzina, ka Bēri viņa veselības stāvokļa dēļ nevar tiesāt, taču apelācijas tiesa šo lēmumu atcēla.

Kopš Nirnbergas tiesas, kurā tika piespriests nāvessods vairākiem nacistu līderiem, Vācija ir izskatījusi vairāk nekā 25 000 lietu. Tikai neliels skaits tomēr nokļuva līdz tiesai. Tagad par kara noziegumiem aizdomās turētām personām ir gandrīz deviņdesmit gadu, līdz ar to tās arvien retāk tiek arestētas un viņu lietas izskatītas tiesā.

Pagājušā gada novembrī tiesas priekšā stājās 89 gadus vecais Ivans Demjaņuks, kurš tiek apsūdzēts par 27 900 cilvēku nogalināšanu Sobiboras koncentrācijas nometnē Polijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits