Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Vācijas satīriķi kārtējo reizi met izaicinājumu Erdoganam

Vācu satīras žurnāls Titanic aicinājis savus lasītājus pasteigties iegādāties kārtējo tā numuru, kamēr varasiestādes nav to aizliegušas.Sagaidāms, ka šis žurnāla laidiens kārtējo reizi izsauks Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana sašutumu."Erdogans ir stresā – pat viņa penis rīko apvērsumu," vēsta virsraksts uz Titanic augusta numura vāka, uz kura redzams Turcijas prezidenta stāvs, kam ar datorprogrammas Photoshop palīdzību "stratēģiskā vietā" piemontēts desas luņķis.


Erdogans jau iepriekš vērsies pret vācu satīriķiem, kas atļāvušies viņu izsmiet.

Visskaļāk izskanējusi vācu komiķa Jāna Bēmermana lieta. Bēmermans Vācijas sabiedriskajā televīzijā tiešraidē nolasīja Turcijas prezidentu izsmejošu dzejoli, un Erdogans vērsās pie Berlīnes varasiestādēm, pieprasot komiķi sodīt.

Izraisot lielā sabiedrības daļā sašutumu, Vācijas kanclera Angela Merkele atļāva uzsākt pret komiķi izmeklēšanu, pamatojoties uz joprojām spēkā esošu novecojušu likuma normu par ārvalstu līderu apvainošanu.

Merkele gan vēlāk atzina, ka pieļāvusi kļūdu, nosaucot Bēmermana vārsma par "apzināti zaimojošām", taču no sava lēmuma atļaut uzsākt izmeklēšanu neatkāpās.

Erdogans piektdien paziņoja, ka apsauc visas prasības pret pilsoņiem, kas apsūdzēti par viņa apvainošanu. Šobrīd gan nav skaidrs, vai Erdogana paziņojums attiecas arī uz ārvalstu pilsoņiem.

Savu lēmumu Erdogans pamatoja ar nācijas vienotības sajūtas veicināšanu pēc neveiksmīgā militārā apvērsuma.

"Tikai vienu šo reizi es piedošu. Es piedošu un atsaukšu visas prasības daudzajās pret mani vērstās necieņas un apvainojumu lietās," uzstājoties ar runu puča laikā bojāgājušo piemiņas pasākumā, pavēstīja prezidents.

Viņš norādīja, ka šis lēmums iezīmējot “jaunu sākumu”.

"Jūtu, ka gadījumā, ja mēs šo iespēju neizmantosim pareizi, tas dos tiesības tautai ķertiem mums pie rīkles," uzsvēra Erdoans. "Tāpēc jūtu, ka visi sabiedrības segmenti, bet pirmām un galvenām kārtām politiķi rīkosies atbilstoši jaunajai realitātei, šai jaunajai delikātajai situācijai, kādā esam nonākuši."

Saskaņā ar Turcijas likumiem par prezidenta apvainošanu draud līdz pat četriem gadiem ilgs cietumsods. Par šādiem nodarījumiem izvirzītas apsūdzības vairāk nekā 2000 cilvēku. Daļa no viņiem apsūdzēta tikai par to, ka viņi sociālajos medijos dalījušies ar saturu, kas ticis atzīts par prezidentam aizvainojošu. Starp apsūdzētajiem ir arī opozīcijas partiju līderi.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits