Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

"Washington Post" kritizē Obamas novēršanos no Austrumeiropas valstīm

ASV prezidents Baraks Obama savā politikā attiecību restartēšanai ar Krieviju ir novērsies no Baltijas un citām bijušā padomju bloka valstīm, savā blogā ietekmīgajā avīzē "The Washington Post" raksta redakcijas slejas komentētājs Freds Hiats.

Pagājušā mēnesī Čehijas senators Aleksandrs Vondra, viesojoties Vašingtonā, sūdzējās, ka Obamas ārpolitika ir vairāk orientēta uz Krieviju, nevis mazākām sabiedrotajām valstīm, tādām kā Čehija.

Līdzīgu viedokli Hiatam trešdien pauda Latvijas premjerministrs Valdis Dombrovskis (JL), kurš apmeklēja laikraksta reakciju.

Dombrovskis atzina, ka Baltijas valstīs pastāvējušas līdzīgas bažas, "bet šobrīd mēs esam mazāk satraukti nekā pirms gada. Ir bijuši vairāki pozitīvi notikumu pavērsieni".

Pēc Hiata novērtējuma, šie pozitīvie pavērsieni dalāmi divās kategorijās - no Krievijas puses un no rietumvalstīm.

Obamas administrācijas sāktā "attiecību restartēšana" ar Krieviju atstājusi "pozitīvu iespaidu arī uz Baltijas valstīm un Eiropu kopumā", norādīja Dombrovskis.

Latvija līdz ar to izjūt daudz konstruktīvāku pieeju no Krievijas puses, tostarp vairāk augsta līmeņa sarunu un progresu vairāku divpusēju līgumu slēgšanā, piemēram, dubultās aplikšanas ar nodokļiem novēršanu.

Tajā pašā laikā NATO ir sākusi izstrādāt Baltijas valstu aizsardzības plānus, kā arī veic militārās mācības ar ASV līdzdalību šajās valstīs.

Vienlaikus Dombrovskis uzsvēra, ka par Vašingtonas attiecību uzlabošanu ar Maskavu nevajadzētu maksāt ar ASV attiecībām ar Krievijas kaimiņvalstīm.

Līdz ar to Latvijas premjers bija priecīgs otrdienas tikšanās laikā ar ASV valsts sekretāri Hilariju Klintoni dzirdēt, ka viņa nākamajā mēnesī plāno apmeklēt Armēniju, Azerbaidžānu, Gruziju un Ukrainu.

Vienlaikus Dombrovskis bija piesardzīgs attiecībā uz optimismu par attiecību uzlabošanos ar Krieviju ilgtermiņā.

"Pagaidām vēl nevar prognozēt, vai tas turpināsies ilgtermiņā. Bet mēs saskatām nostājas un retorikas maiņu no Krievijas puses," piebilda Dombrovskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits