Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Ziņojums: Policija Norvēģijas slaktiņa vietā varēja ierasties 16 minūtes agrāk

Ja Norvēģijas policija 22.jūlijā nebūtu aizkavēta komunikāciju un procedūras problēmu dēļ, tā Ūteijas salā, kur Darba partijas jauniešu nometnē Anderss Bērings-Breivīks nošāva 69 cilvēkus, varēja ierasties 16 minūtes agrāk, teikts piektdien atklātībā nonākušajā ziņojumā.

Šāds viedoklis izklāstīts vietējās policijas komitejas ziņojumā, kas ticis nopludināts laikrakstam Dagbladet, kaut arī oficiāli nav publicēts.

Preses konferencē piektdien augsta ranga policijas amatpersona ziņojumu raksturoja kā "teoriju" un norādīja, ka policija todien reaģējusi, cik vien ātri iespējams.

"Atbilstoši novērtēšanas komitejas uzskatam šie policisti it nemaz nekavējās pirms vērsties pret Ūteijas uzbrucēju vai uzbrucējiem, kad tas bija praktiski iespējams," sacīja komitejas priekšsēdētājs Ūlavs Senderlanns. "Dziļas krīzes apstākļos plānošanas un apdomāšanas laiks ir ierobežots," viņš piebilda.

Policija tika kritizēta jau uzreiz pēc Bēringa-Breivīka sarīkotā slaktiņa Oslo pilsētas centrā un netālu no galvaspilsētas esošajā Ūteijas salā, kurā kopumā tika nogalināti 76 cilvēki. Likumsargi izpelnījās nosodījumu par to, ka policisti uz Ūteijas salu sūtīti no samērā attālas vietas, turklāt transportam izraudzīta vienkārša gumijas laiva, kas bijusi pārpildīta un saplīsusi

Novembra beigās Norvēģijas prokuratūra pavēstīja, ka Bērings-Breivīks psihiatriskās pārbaudēs atzīts par nepieskaitāmu.

Divi psihiatri savā slēdzienā secinājuši, ka 32 gadus vecais labējais ekstrēmists uzbrukumu veikšanas brīdī nav bijis pieskaitāms un līdz ar to nevar uzņemties atbildību par jūlijā pastrādāto slaktiņu, teikts psihiatru slēdzienā. Ja ekspertu kolēģija un Oslo tiesa apstiprinās šo slēdzienu, tas varētu nozīmēt, ka Bērings-Breivīks netiek nosūtīts uz cietumu, bet ka viņu sagaida piespiedu ārstēšana slēgta tipa psihiatriskās ārstniecības iestādē.

Kā vēsta Norvēģijas mediji, psihiatri secinājuši, ka Bērings-Breivīks cieš no paranoīdas šizofrēnijas un uzbrukuma brīdī bijis psihozes stāvoklī, kas izmainījusi viņa spriestspējas. Uzbrucējs dzīvo "pats savā maldīgā visumā, kurā visas viņa domas un rīcību vada viņa maldi", teikts slēdzienā.

Bērings-Breivīks 22.jūlijā sarīkoja sprādzienu Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā. Pēc tam viņš devās uz Ūteijas salu, kur uzbruka valdošās Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnes dalībniekiem.

Saskaņā ar oficiāli apstiprinātajiem datiem sprādzienā Oslo centrā gāja bojā astoņi cilvēki un vēl 30 guva ievainojumus, bet apšaudē Ūteijas salā viņš nogalināja 69 cilvēkus, bet vēl 67 tika ievainoti.

Kā liecina Bēringa-Breivīka internetā publicētā dienasgrāmata, uzbrukumus viņš plānojis vismaz no 2009.gada un tos realizējis vienatnē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kijiva: Krievi sāk izjust "šāviņu badu"

Krievijas karaspēks sāk izjust "šāviņu badu", un krievu karavīriem noteikts dienas laikā izmantojamo šāviņu limits, ziņu aģentūrai "Interfax-Ukraina" sacīja avots Ukrainas ģener...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits