Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Zviedrijā datu apmaiņa internetā samazinājusies par trešdaļu

Ziedrijā pēc 1.aprīļa failu pārsūtīšanas apjoms internetā samazinājies par 33 procentiem. Tas noticis, jo spēkā stājies jaunais interneta pretpirātisma likums, kas nosaka, ka autortiesību īpašnieki var piespiest interneta pakalpojumu sniedzējiem atklāt informāciju par lietotājiem, kuri veic nelegālu datu apmaiņu, raksta BBC.

8 procenti no 9 miljoniem Zviedrijas iedzīvotāju izmanto failu apmaiņu. Zviedrijā atrodas populārās failu apmaiņas vietnes BitTorrent un The Pirate Bay.

Dienā, kad likums stājās spēkā, vairāki Zviedrijas grāmatu izdevēji vērsušies pie interneta pakalpojuma sniedzējiem, lai gūtu informāciju par kādu failu sūtītāju, kura serverī atrodoties vairāk kā 3000 audiogrāmatas.

Zviedrijas Izdevēju asociācijas priekšsēdētājs Kjels Bohlunds atzinīgi novērtēja jauno likumu, sakot, ka iepriekš izdevēji bijuši bezspēcīgi, lai rīkotos pret interneta pirātiem. "Tagad mēs varēsim piespiest interneta pakalpojumu sniedzējus atklāt informāciju par konkrētiem lietotājiem. Mēs pārkāpējus varam nesodīt un vienkārši lūgt viņiem izbeigt to darīt, vai ar tiesas starpniecību piedzīt zaudējumu atmaksu. Mēs to nedarīsim ar mazajiem likumpārkāpējiem, tas būs vērst tikai pret lielajām zivīm," sacīja K.Bohlunds.

Nesen izveidotā Zviedrijas Pirātu partija uzskata, ka failu apmaiņas kritums valstī skaidrojams ar jaunā likuma ieviešanu, tomēr prognozē, ka tā būs tikai pagaidām. "Šobrīd interneta satiksmes samazināšanās ir ļoti dramatiska. Bet citu valstu pieredze rāda, ka failu apmaiņas apjoms krītas dienā, kad šāds likums stājas spēkā, bet pēc tam tas atkal pieaug," stāsta partijas vadītāja vietnieks Kristians Engstroms. "Viens no iemesliem ir tāds, ka cilvēkiem nepieciešamas dažas nedēļas, lai noskaidrotu kā izmainīt savu datoru drošības uzstādījumus un viņi varētu veikt failu apmaiņu anonīmi," viņš piebilst.

80 procenti zviedru ir pret šo likumu un uzskata, ka nevajadzētu tvarstīt cilvēkus, kas veic failu apmaiņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits