Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Zviedrija un Dānija līdz aprīlim pagarina robežkontroli

Zviedrija un Dānija ceturtdien paziņoja, ka līdz aprīlim pagarinās robežkontroli, lai ierobežotu nelegālo imigrantu pieplūdumu.

Zviedrija norādīja, ka Eiropas Savienības (ES) nespēja panākt kopīgu risinājumu imigrācijas krīzei liekt tai pagarināt novembrī ieviesto robežkontroli līdz 8.aprīlim.

"Eiropa nav spējusi izpildīt tās uzdevumu sargāt savu ārējo robežu," pēc valdības sēdes paziņoja Zviedrijas iekšlietu ministrs Anderss Igemans.

"Kamēr mēs neieraudzīsim kopīgu Eiropas risinājumu, Zviedrija būs spiesta izvērst īstermiņa nacionālos pasākumus," viņš piebilda.

Šobrīd nedēļas laikā Zviedrijā tiek reģistrēti 500 līdz 600 lūgumi piešķirt patvērumu salīdzinājumā ar 10 000 oktobra beigās.

Tomēr migrācijas un tieslietu ministrs Morgans Jūhansons uzsvēra, ka imigrācijas krīze nav beigusies, norādot uz aprēķiniem, ka gada laikā Eiropā ieradīsies miljons nelegālo imigrantu un bēgļu.

"Gandrīz desmit reizes vairāk [imigrantu] Grieķijā ir ieradušies no Turcijas šī gada janvārī salīdzinājumā ar pagājušā gada janvāri, un mēs esam situācijā, kad mūsu patvēruma centri ir pilni," viņš skaidroja.

"Ja mēs joprojām būsim visdāsnākā patvēruma valsts visā Eiropas Savienībā (ES), kas notiks tad?" jautāja ministrs.

Zviedrijas Migrācijas pārvalde šobrīd pagaidu izvietošanas mītnēs izvietojusi 180 000 cilvēku. 150 000 no viņiem joprojām gaida lēmumu par patvēruma piešķiršanu, liecina ziņu aģentūras TT rīcībā esošā informācija.

Atbilstoši Migrācijas pārvaldes aprēķiniem šogad Zviedrijā patvērumu varētu pieprasīt 70 000 līdz 140 000 imigrantu.

Pērn Zviedrijā tika reģistrēti 163 000 lūgumu piešķirt patvērumu, un lielā imigrantu skaita dēļ uzņemšanas centru un vietējo pašvaldību resursi ir pārslogoti.

Kopš robežkontroles atjaunošanas pagājušā gada novembrī nelegālo imigrantu pieplūdums valstī ir strauji krities.

Pēc Zviedrijas lēmuma arī tās kaimiņvalsts Dānija informēja, ka līdz 3.aprīlim pagarina robežkontroli uz robežas ar Vāciju.

"Uz Eiropu joprojām dodas lielas cilvēku straumes, un mēs esam spiesti saglabāt kontroli," paziņoja Dānijas integrācijas un imigrācijas ministre Ingera Stejberga.

Lielākā nelegālo imigrantu daļa necenšas palikt pirmajās ES valstīs, kuras viņi sasniedz - Itālijā vai Grieķijā -, bet dodas tālāk uz Vāciju, kur valsts patvēruma meklētājiem nodrošina dāsnus pabalstus un sociālās garantijas.

Otrs populārākais nelegālo imigrantu galamērķis ES ir Zviedrija, kur viņi arī līdz šim varēja rēķināties ar dāsnu valsts atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits