Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Zviedrijas premjers Ziemassvētku uzrunā brīdina par nopietno situāciju valstī

Jaunais Zviedrijas premjerministrs Ulfs Kristersons savā pirmajā Ziemassvētku uzrunā brīdinājis tautu, ka valsts nonākusi ļoti nopietnā situācijā, sevišķi izceļot draudus sabiedrības drošībai.

Kristersons, kurš premjerministra amatā stājās oktobra vidū, norādīja, ka Zviedrijas drošību apdraud trīs krīzes: noziedzīgo grupējumu vardarbības pieaugums, Krievijas karš Ukrainā un enerģētikas krīze Eiropā.

Lai gan citur pasaulē Zviedrija nereti tiek uzskatīta par mierīgu valsti, realitātē nevienā citā Eiropas Savienības (ES) valstī nav tik augsts ar ieročiem saistītas vardarbības līmenis kā Zviedrijā.

No 2022.gada sākuma līdz decembra vidum Zviedrijā reģistrēti 378 incidenti, kuros iesaistīti šaujamieroči. Tajos nogalināti 60 cilvēki un 104 ievainoti, norādīja premjerministrs.

Dānijā un Norvēģijā tajā pašā laikā katrā reģistrēti tikai četri šādi nāves gadījumi, bet Somijā - tikai divi.

Zviedrijā par vardarbības upuriem sevišķi bieži kļūst jaunieši. Visbiežāk upuri bijuši kādas noziedzīgas bandas locekļi un gandrīz vienmēr imigranti vai imigrantu pēcteči.

Jauno Zviedrijas valdību veido Kristersona vadītie moderāti, kristīgie demokrāti un liberāļi, paļaujoties uz galēji labējo Zviedrijas Demokrātu parlamentāro atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits