Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Avoti: Obama un Eiropas līderi apspriedīs sankcijas pret Krieviju

ASV prezidents Baraks Obama un Eiropas līderi piektdien Berlīnē apspriedīs pret Krieviju par tās agresiju Ukrainā noteikto sankciju pagarināšanu, kā arī potenciālu jaunu sankciju ieviešanu par Krievijas uzlidojumiem Sīrijā, atklājuši vairāki informācijas avoti.

Vācijas kancleres Angelas Merkeles rīkotajās sarunās piedalīsies arī Francijas, Itālijas, Lielbritānijas un Spānijas līderi.

Vācijas amatpersona norādīja, ka tuvāko nedēļu laikā tiek plānots pagarināt Krievijai noteiktās Eiropas Savienības (ES) sankcijas, kuru termiņš beidzas janvāra beigās.

Tomēr pastāv bažas, ka jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps pēc savas inaugurācijas nākamā gada 20.janvārī varētu īstenot citu politiku, ņemot vērā viņa izteikumus par attiecību uzlabošanu ar Krieviju.

ES līderi tādēļ centīsies gūt skaidrību no Obamas, kurš pagājušajā nedēļā Baltajā namā vairāk nekā stundu tikās ar Trampu.

"Mēs esam patiešām kritiskā stāvoklī," atzina Vācijas amatpersona. "Mums jānovērš situācija, kad ES pagarina sankcijas un tad jaunais ASV prezidents nāk pie varas un atceļ tās," piebilda amatpersona.

Pēc tikšanās ar Trampu Obama centās nomierināt sabiedrotos, paziņojot, ka jaunievēlētais prezidents saglabās galvenās ASV attiecības pasaulē, tostarp NATO.

Eiropas amatpersonas ir paudušas bažas, ka Krievija varētu izmantot laiku pirms Trampa inaugurācijas, lai sarīkotu jaunas ofensīvas Sīrijā un Ukrainā. Divi avoti diplomātiskajās aprindās pavēstīja, ka sarunās piektdien tiks apspriests arī Sīrijas jautājums.

"Sīrija noteikti būs darba kārtībā," norādīja viens informācijas avots, vēršot uzmanību uz otrdien notikušajiem Krievijas raķešu uzbrukumiem Sīrijas nemierniekiem.

ES oktobrī nosodīja Krievijas uzlidojumus civiliedzīvotājiem Alepo pilsētai, signalizējot, ka varētu ieviest jaunas sankcijas, ja bombardēšana turpināsies.

Sīrijas opozīcija ir aicinājusi Rietumus paplašināt sankcijas, vēršot tās pret vairākām Krievijas firmām, kas piegādā ieročus Sīrijai.

Briselē piektdien paredzēta Sīrijas opozīcijas līderu tikšanās ar ES līderiem, tostarp ES augsto pārstāvi ārlietās un drošības politikas jautājumos Federiku Mogerīni.

Vēl viens informācijas avots skaidroja, ka Eiropas līderi vēlas apgrūtināt Trampa iespējas pavērst pretējā virzienā ASV politiku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits