Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Baltkrievija draud pārtraukt Krievijas elektroenerģijas piegādi Baltijai

Baltkrievija piedraudējusi pārtraukt Krievijas elektroenerģijas piegādi Baltijas valstīm un Kaļiņingradai, norādot, ka Krievija nav saskaņojusi tranzīta noteikumus, pirmdien vēsta Lietuvas televīzija, atsaucoties uz energokompānijas "Belenergo" paziņojumu. Lietuvas enerģētiķi gan izteikuši šaubas, vai šie draudi ir domāti nopietni.

Lietuva, kas pirms gadumijas slēdza Ignalinas atomelektrostaciju (AES), no Krievijas vien šogad plāno importēt 10–15% visas valstī nepieciešamās elektroenerģijas. Galvenais energotranzīta ceļš ved caur Baltkrieviju.

Kā apgalvo "Belenergo", Krievija caur Baltkrieviju jau nesankcionēti eksportējusi aptuveni 40 miljonus kilovatstundu elektroenerģijas.

Tomēr Lietuvas speciālisti Baltkrievijas izteiktos draudus apšauba. "Versija, ka viņi pārtrauktu tranzītu uz Kaļiņingradu un Lietuvu, nav ticama, jo tas negatīvi ietekmētu arī viņu pašu sistēmas uzticamību," izteicies kompānijas "Lietuvos energija" ģenerāldirektors Aloīzs Korizna. ""Lietuvos energija" arī noslēgusi līgumu ar "Belenergo" par elektroenerģijas piegādi, tāpēc es ne pārāk ticu, ka viņi negribētu mums piegādāt savu elektroenerģiju un pārtrauktu piegādi saistībā ar savām attiecībām ar Krieviju."

Pēc viņa teiktā, pat gadījumā, ja elektroenerģijas piegāde no Baltkrievijas pārtrūktu, Lietuvai kādu laiku izdotos nodrošināties ar elektroenerģiju pašai un importēt to no Igaunijas, Latvijas, Kaļiņingradas, Somijas. Tiesa gan, šī enerģija būtu dārgāka.

Lietuvas enerģētikas ministrs Arvīds Sekmoks Minskas paziņojumus uzskata par "sarunu pozīciju konfliktā ar Krieviju", atgādinādams, ka līdzīgi paziņojumi un draudi no abām pusēm dzirdēti gandrīz katrā gadumijā.

Sarunas par tranzītu abas valstis gatavojas turpināt 11. un 12.janvārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits