Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Baltkrievijā no ieslodzījuma atbrīvots prezidenta amata kandidāts Andrejs Saņņikovs

Baltkrievijā no ieslodzījuma atbrīvots bijušais prezidenta amata kandidāts un viens no ievērojamākajiem opozīcijas līderiem Andrejs Saņņikovs, ziņo Latvijas Radio.

Ierodoties Minskā, Saņņikovs aicinājis uz aktīvu sadarbību, lai panāktu arī pārējo politieslodzīto atbrīvošanu. Tikmēr politologi prognozē, ka Saņņikova atbrīvošana liecina par to, ka drīzumā varētu gaidīt Baltkrievijas attiecību uzlabošanos ar Eiropas Savienību.

Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 2010. gada decembrī Andrejs Saņņikovs tika uzskatīts par visnopietnāko prezidenta Aleksandra Lukašenko sāncensi. Lai arī dažādas aptaujas liecināja, ka Saņņikovs vēlēšanās varētu iegūt pietiekami daudz balsu, lai būtu nepieciešams rīkot otro vēlēšanu kārtu, oficiālie balsošanas rezultāti liecināja, ka viņš ieguvis vien nepilnus 2,47% vēlētāju balsu, kamēr par Lukašenko nobalsoja 79% vēlētāju.

Pēc tam, kad pēc vēlēšanu beigām Minskas centrā tika sarīkota mierīga protesta akcija pret vēlēšanu rezultātiem, Saņņikovs un vēl vairāki opozīcijas līderi tika apcietināti par vardarbīgu protesta akciju rīkošanu. Par šiem noziegumiem Saņņikovam tika piespriesti pieci gadi cietumā.

Jau pagājušā gada nogalē un šī gada sākumā Baltkrievijas prezidents un iekšlietu ministrija paziņoja, ka Andrejs Saņņikovs ir uzrakstījis lūgumu viņu apžēlot. Vakar tika saņemtas ziņas, ka Saņņikovs ir atbrīvots no Vitebskā esošās kolonijas un vēlu naktī Saņņikovs ieradās Minskā.

Pie Minskas centrālās stacijas viņu sagaidīja aptuveni simts atbalstītāju. Viņu vidū žurnālisti, "Jaunās frontes" aktīvisti, sabiedriskie darbinieki un ģimenes locekļi. Sagaidītāju vidū gan nebija viņa sievas, žurnālistes Irinas Halipas, kurai saskaņā ar tiesas spriedumu arī par dalību masu protesta akcijās, ir aizliegts pēc desmitiem vakarā atrasties ārpus savas dzīvesvietas.

Uzrunājot sagaidītājus, Saņņikovs norādīja, ka tagad pirmais un galvenais uzdevums ir panākt arī citu politieslodzīto atbrīvošanu: "Esmu saņēmis lielu atbalstu, pirmkārt no baltkrieviem un no manas ģimenes, kas darīja visu iespējamo manai atbrīvošanai. Tieši šāds baltkrievu atbalsts ir izraisījis starptautisku solidaritāti. Bet tagad mums visiem kopā ir jāpanāk, lai tiktu atbrīvoti pārējie politieslodzītie. Tas ir pats galvenais. Paldies visiem."

Politologs Valērijs Karbaļēvičs uzskata, ka, atbrivojot Andreju Saņņikovu, Aleksandrs Lukašenko ir spēris soli pretī izlīgumam ar Eiropas Savienību. Intervijā aģentūrai Belapan, Karbaļevičs norāda, ka atsauktie Eiropas dalībvalstu vēstnieki bija plānojuši atgriezties Minskā jau šajā nedēļā, taču tagad viņiem būs vēl viens iemesls to darīt.

Politologs arī pieļauj, ka iesaistoties diplomātiskajā karā ar Briseli, Lukašenko diez vai bija rēķinājies, ka Eiropas Savienības reakcija būs tik asa. Karbaļēvičs arī pieļauj, ka savu lomu varētu būt spēlējis arī Starptautiskās hokeja federācijas lēmums iekļaut dienaskārtībā jautājumu par 2014. gada pasaules hokeja čempionāta atcelšanu Baltkrievijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits