Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Baltkrievijas VDK nosauc "plīša desanta" organizētājus par bezatbildīgiem gļēvuļiem

Baltkrievijas Valsts Drošības komiteja nosaukusi par "bezatbildīgiem gļēvuļiem" tā dēvētā plīša desanta rīkotājus - Zviedrijas reklāmas aģentūras "Studio Total" pārstāvjus, kas iepriekš atklātā vēstulē prezidentam Aleksandram Lukašenko noraidīja uzaicinājumu desmit dienu laikā ierasties uz nopratināšanu Baltkrievijā.

"Viegli jau iesaistīt provokācijās suverēnas valsts pilsoņus, bet palīdzēt viņiem pietrūcis dūšas," paziņojis VDK informācijas centra vadītājs Aleksandrs Antonovičs.

Kā ziņots, divi "Studio Total" darbinieki 4.jūlijā nelielā lidmašīnā pacēlās no lidlauka Lietuvas teritorijā, šķērsoja Baltkrievijas robežu un izmesta no lidmašīnas aptuveni 800 plīša lācīšus, kuriem bija piestiprināti plakātiņi vārda brīvības aizstāvībai.

Oficiālā Minska notikušo neatzina trīs nedēļas, dēvējot medijos publicētos foto un videomateriālus par montāžu. Tiesa gan, deviņas dienas pēc plīša desanta izmešanas medijos parādījās ziņas, ka Baltkrievijā arestēts žurnālistikas students Antons Surjapins, kas savā interneta vietnē "Belarusian News Photos" bija publicējis attēlus ar nomestajiem lācīšiem. Viņam izvirzītas apsūdzības "organizētas personu grupas veiktas tīšas nelikumīgas robežas šķērsošanas atbalstīšanā".

Noprotams, ka Baltkrievijas VDK tagad vēlētos Surjapinu konfrontēt ar "plīša desanta" rīkotājiem, lai gan "Studio Total" dibinātājs Pērs Kromvels jau sākumā uzsvēris, ka Baltkrievijas pilsoņi akcijā nav piedalījušies un viņu iesaistīšana pat nav bijusi paredzēta.

Viņaprāt Surjapina arests Minskai bijis vajadzīgs tikai tādēļ, lai maskētu kārtējo Baltkrievijas pretgaisa aizsardzības spēku izgāšanos.

Lukašenko par notikušo sāka runāt tikai 26.jūlijā. Nākamo dienu laikā amatus zaudēja Baltkrievijas Gaisa spēku un pretgaisa aizsardzības pavēlnieks Dmitrijs Pahmelkins un Valsts robežapsardzes komitejas priekšsēdētājs Igors Račkovskis.

Augusta sākumā Baltkrievija izraidīja Zviedrijas vēstnieku Stēfanu Ēriksonu, apsūdzot viņu centienos sagraut abu valstu attiecības un kontaktos ar opozīcijas organizācijām, bet pagājušajā nedēļā pavēstīja, ka atsauks no Zviedrijas visus savus diplomātus, kā arī pieprasīja Minsku atstāt visiem zviedru diplomātiem.

Lukašenko gan uzsvēris, ka Minskas un Stokholmas diplomātiskajam konfliktam neesot pilnīgi nekāda sakara ar "plīša desanta" lietu.

Šīs nedēļas sākumā tika ziņots, ka akcijas rīkotāji saņēmuši Baltkrievijas VDK pavēsti par ierašanos uz nopratināšanu, kurā norādīts, ka viņi tiek turēti aizdomās par nelikumīgu robežas šķērsošanu un ka viņu tiesības tiks ievērotas atbilstoši Baltkrievijas likumiem, savukārt par neierašanos viņiem draud pusgads cietumā vai arī divi gadi piespiedu darbos, vai arī naudassods.

Otrdien "plīša desanta" desanta rīkotāji atklātā vēstulē vērsās pie Lukašenko, iesakot viņam pašam atbraukt uz Zviedriju un paužot gatavību apmaksāt viņam naktsmītni, pārtiku, taksometra pakalpojumus un citus izdevumus. "Kā jau solījām, mēs arī izstāstīsim jums visu, ko vien gribēsiet zināt par to, kā apmānīt jūsu dārgi izmaksājušo pretgaisa aizsardzības sistēmu," viņi rakstīja, izvirzot Baltkrievijas līderim tikai divas prasības - uzvesties tik pieklājīgi, cik vien viņš spēj, un atbrīvot visus politieslodzītos.

Pamatojot atteikumu doties uz Baltkrieviju, viņi norādījuši uz "problēmām saistībā ar drošības garantijām". Kā atzīmē aģentūras pārstāvji, viņiem apsolīta "tāda pati attieksme, kādu VDK garantē visiem aizdomās turētajiem, lieciniekiem un cietušajiem".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits