Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Čehija un Slovākija sašutušas par Prāgas pavasara apspiešanas attaisnošanu Krievijas filmā

Čehijas un Slovākijas valdības paudušas sašutumu par Krievijas televīzijas dokumentālo filmu, kurā attaisnots 1968.gada PSRS un tās sabiedroto marionešu režīmu karaspēka iebrukums toreizējā Čehoslovākijā, lai apspiestu tā dēvēto Prāgas pavasari.

Abu valstu valdības pārmetušas Krievijai mēģinājumu pārrakstīt vēsturi ar 23.maijā pārraidīto filmu, kurā apgalvots, ka padomju spēku invāzija bijusi nepieciešama, lai novērstu Rietumu atbalstītu apvērsumu.

Padomju Savienības un Varšavas pakta dalībvalstu karavīru invāzija toreizējā Čehoslovākijā 1968.gada 21.augustā apspieda demokrātisko reformu kustību. Padomju armija Čehoslovākijā palika līdz 1989.gadam, kad beidzot tika gāzts PSRS uzspiestais komunistiskais režīms. Vēl četrus gadus vēlāk valsts mierīgā ceļā sadalījās Čehijas Republikā un Slovākijā.

Taču Kremļa pilnībā kontrolētā telekanāla Rossija 1 pārraidītajā dokumentālajā filmā apgalvots, ka Padomju Savienības vadītā alianse esot bijusi vienīgi aizsardzības organizācija pret agresīvo NATO.

Filmas autori apgalvo, ka Čehoslovākijā ticis plānots NATO atbalstīts militārs apvērsums, kas maskēts aiz "leģendas par miermīlīgu civilo sacelšanos ar romantisko vārdu Prāgas pavasaris".

Lai protestētu pret šo filmu, Čehijas ārlietu ministrs izsaucis uz sarunu Krievijas vēstnieku Prāgā.

Vēstniekam tiks izteikts arī protests par vairāku Čehijas pilsoņu iekļaušanu Krievijas "melnajā sarakstā", kurā ietvertas 89 personas no Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, kam liegts ieceļot Krievijā.

Savukārt Slovākijas Ārlietu ministrija raksturoja Krievijas telekanāla pārraidīto dokumentālo filmu kā "nepatiesu un patiesību izkropļojošu darbu", kurā izmantotas vecas ideoloģiskas klišejas un sagrozīti fakti.

Ministrija norādīja, ka Krievija agrāk ir oficiāli atvainojusies par invāziju un tai sekojošo okupāciju.

Bratislava paziņoja, ka filmas pārraidīšana kaitējusi tradicionāli labajām attiecībām starp Slovākiju un Krieviju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits