Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

EDSO kritiski vērtē vēlēšanas Baltkrievijā

Lielākais trūkums — nebija atklātības balsu skaitīšanā.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji konstatējuši, ka Baltkrievijas parlamenta vēlēšanas nav bijušas brīvas un demokrātisku vēlēšanu standartiem atbilstošas. Šāds spriedums, pēc analītiķu domām, var negatīvi ietekmēt pēdējā laikā atsākto dialogu starp Minsku un Rietumiem. Jaunajā parlamentā neiekļuva neviens opozīcijas pārstāvis. Likumdevējorgāns pilnībā nokomplektēts jau pēc pirmās vēlēšanu kārtas, kas notika 28.septembrī. Par izraudzītajiem 110 deputātiem Baltkrievijas Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) paziņoja naktī no svētdienas uz pirmdienu dažas stundas pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas.

Saskaņā ar oficiālo informāciju vēlēšanās piedalījušies 75,3 procenti balsstiesīgo vēlētāju. No viņiem 25 procenti bija izdarījuši savu izvēli iepriekšējā balsošanā dažas dienas pirms vēlēšanām. Uz 110 parlamenta deputātu vietām pretendēja 265 kandidāti, no kuriem 71 bija opozīcijas pārstāvis. CVK vadītāja Lidija Jermošina preses konferencē izteica pieņēmumu, ka baltkrievi nebalsoja par opozīciju, jo baidās pārmaiņās pazaudēt to, kas viņiem jau ir. "Nevēlēšanās krasi izmainīt dzīvi noteica šādus rezultātus," teica L.Jermošina.

Opozīcija vaino varu nedemokrātisku vēlēšanu rīkošanā. Galvenās pretenzijas tiek izteiktas pret nelielo opozīcijas pārstāvju skaitu vēlēšanu komisijā un novērotāju tiesību ierobežošanu. Svētdienas vakarā opozīcija sarīkoja vairāk nekā divas stundas ilgu protesta akciju pret vēlēšanu rezultātu falsifikāciju.

"Vēlēšanas nebija atklātas un demokrātiskas, to rezultāti neraisa optimismu. Vara neizmantoja tai dotās iespējas organizēt demokrātiskas vēlēšanas. Tādēļ tuvākajā laikā mēs diez vai piedzīvosim progresu tādā sfērā kā pilsoņu brīvība un tiesības, kā arī vēlēšanu likuma pilnveidojumus," Dienai sacīja opozīcijas līderis un deputāta kandidāts Sergejs Kaļakins. Viņš solīja, ka tuvākajā laikā opozīcija iedzīvotāju vidū veiks izskaidrošanas darbus par vēlēšanu rezultātiem.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko pagaidām nav komentējis vēlēšanu rezultātus. Vēlēšanu dienā prezidents skeptiski vērtēja opozīcijas iespējas, apvainojot tās ārzemju finansējuma saņemšanā un ārvalstu valdību interešu pārstāvēšanā. Tajā pašā laikā baltkrievu līderis optimistiski vērtēja dialoga ar Rietumiem perspektīvas, uzsverot — "kādam no rietumvalstu novērotājiem būs ļoti grūti neatzīt vēlēšanas".

Tomēr rietumvalstu novērotāju secinājumi izrādījās neglaimojoši. "Vēlēšanas neatbilda EDSO standartiem," preses konferencē sacīja EDSO novērotāju vadītāja Annmarī Lizēna. Viņa pavēstīja, ka galvenā problēma bijusi balsu skaitīšanas procesā. "Balsu skaitīšanas process notika slikti vai neapmierinoši 48 procentos gadījumu. Trešdaļa novērotāju ziņoja, ka viņiem netika atļauts veikt viņu tiešos pienākumus, 40 procenti novērotāju sacīja, ka viņiem nebija iespēju pilnībā novērtēt balsu skaitīšanas gaitu. Ļoti zems bija vēlēšanu atklātības līmenis. Atsevišķās vietās novērotāji arī konstatēja apzinātus vēlēšanu rezultātu viltošanas gadījumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits