Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Eksperts: Meteorīta sprādzienā Krievijā cietis vēl iepriekš nepieredzēti liels cilvēku skaits

Saskaņā ar zinātnieku rīcībā esošo informāciju nevienā citā gadījumā, kad virs Zemes eksplodējis meteorīts, nav bijis tik liels cietušo skaits kā piektdien, skaidro Lielbritānijas Karaliskās astronomu biedrības atbildīgā sekretāra vietnieks Roberts Masejs.

:::Ziņa un foto: Virs Krievijas Urālu reģiona eksplodējis meteorīts, ievainoti 950 cilvēki >>> 

::: Video: Krievijā nokritis neparasti spožs meteorīts >>> 

"Es nevaru iedomāties nevienu citu vēsturē fiksētu gadījumu, kad tik lielu cilvēku skaitu netieši būtu ievainojis tāds objekts (..), gadījumi, kad tiek ievainoti cilvēki, ir ļoti ļoti reti," spriež Masejs.

Nelieli kosmisko iežu gabali parasti sadeg Zemes atmosfērā. Taču tikai ārkārtēji retos gadījumos tie nonāk līdz zemākajiem atmosfēras slāņiem, radot triecienvilni. Tas, pēc Maseja teiktā, acīmredzot piektdien noticis arī Krievijā.

::: Apskats: Cik nopietni cilvēcei jābaidās no asteroīdiem? 

Jāatgādina, ka virs Krievijas Urālu reģiona piektdien eksplodējis meteorīts, izraisot paniku vietējos iedzīvotājos, nodarot bojājumus ēkām un ievainojot teju pustūkstoti cilvēku, kuri cietuši, kad sprādziena rezultātā daudzām ēkām izbiruši logu stikli.

Pēc Maseja vērtējuma, piektdien virs Krievijas uzsprāgušais meteorīts nav bijis lielāks par desmit metriem diametrā. "Šādi gadījumi nav bieži - 20.gadsimtā nokrita vairāki lieli [meteorīti], no kuriem vismaz divi uzsprāga virs Sibīrijas, bet divas trešdaļas Zemes klāj okeāni, tādēļ mēs parasti to neredzam," viņš piebilst, uzsverot, ka piektdien virs Krievijas notikušajam sprādzienam nav "pilnīgi nekādas saistības" ar asteroīdu 2012 DA 14, kas piektdien palidos garām cieši līdzās Zemei.

::: Ziņa: Piektdienas vakarā cieši līdzās Zemei palidos asteroīds >>>

Asteroīda 2012 DA 14 diametrs ir 45 metri, un Zemei vistuvāk tas atradīsies ap plkst.21.25 pēc Latvijas laika tikai 27 000 kilometru attālumā. Meteorīta sprādziens "notika 12 stundas agrāk, kas ekvivalents vairāk nekā pusmiljonam kilometru [kosmosā], un šķiet, ka [meteorīts] pārvietojās citā virzienā - austrumu-rietumu, kamēr asteroīds šovakar pārvietosies no dienvidiem uz ziemeļiem," uzsver eksperts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits